субота, 08. маја 2021. | 00:55

Петковић: Хоти наставља да обмањује јавност

Авдулах Хоти наставља да обмањује јавност погрешно интерпретирајући споразуме из Брисела и измишљајући административне препреке за реализацију договора о успостављању Заједнице српских општина, наводи се у саопштењу за јавност директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића.

 

 

Петар Петковић је изјавио да ниједан од бриселских договора нема никакве везе са питањем статуса наше јужне покрајине, нити “процес нормализације односа има икакве везе са ишодом дијалога који Хоти прижељкује, а који је само плод његове маште”.
“Нормализација односа је управо процес којим међусобне несугласице треба да буду отклоњене ван контекста сепаратистичких тежњи албанске политичке елите у Приштини”, наводи се у саопштењу.

Хоти, како се истиче, “не говори истину када оправдава чињеницу да Приштина седам и по година не испуњава своје обавезе кријући се иза одлуке тзв. косовског уставног суда, јер нити је суду постављено питање у складу са бриселским договорима, нити се он изјаснио о теми о којој је према преузетим обавезама Приштине требало да се изјасни”.

“Према документу који носи назив “Асоцијација/Заједница општина са већинским српским становништвом на Косову – општи принципи/главни елементи”, Приштина је требало да свом уставном суду проследи уредбу којим се констатује посебан карактер ЗСО, а не сам споразум или Статут ЗСО”, казао је Петковић.

Такође, у тачки 21. Општих принципа јасно пише да ће Статут ЗСО бити потврђен уредбом, коју ће Приштина послати свом уставном суду.

“Хоти дакле не зна, или се прави да не зна, основне елементе бриселског дијалога и споразума договорених уз посредовање ЕУ”, истиче се у саопштењу.

Подели на: