четвртак, 06. маја 2021. | 13:57

Петковић са Лајчаком: На тесту способност Европске уније као посредника

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о наставку дијалога, циљевима и начинима да се реши проблем одбијања Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина.

 

Петар Петковић је рекао да Заједница српских општина мора бити формирана одмах и са надлежностима које јој припадају по бриселским договорима.

“Сада је на тесту, не само воља Приштине да се проблеми решавају дијалогом, већ и способност Европске уније као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Према његовим речима, Заједница српских општина има само један циљ – да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији.

“Последњих недеља били смо сведоци да ни права ни безбедност Срба не могу бити заштићени у садашњем политичко-правном оквиру у нашој јужној покрајини”, поручио је Петковић.

Истакао је да Београд, у интересу читавог региона, жели наставак дијалога и решавање отворених питања мирољубивим средствима, али да се конструктивност и кредибилност мора захтевати и од Приштине, јер реч је о процесу који мора почивати на обостраној спремности и доброј вери.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се и са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком.

Петковић је амбасадора упознао са током дијалога са Приштином, који се одвија уз посредовање Европске уније, истакавши да је Београд доследно опредељен за решавање несугласица и отворених питања разговором, али и да је против сваког прејудицирања ишода дијалога и наметања решења.

Београд је, према Петковићевим речима, чврсто решен да у дијалогу брани и одбрани српске државне и националне интересе, а у том смислу је подршка и помоћ Русије веома драгоцена.

Петковић је изразио очекивање да ће Србија и Русија, када је реч о Косову и Метохији, у Уједињеним нацијама и у свим другим важним међународним форумима наставити да сарађују у борби за поштовање међународног права.

Подели на: