петак, 07. маја 2021. | 20:41

Петковић: У своје претње ни сам Харадинај више не верује

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је вечерас, поводом нових најава и условљавања Лидера Аијансе за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја о уједињењу Косова са Албанијом, да изгледа да у своје претње ни сам Харадинај више не верује и да се налази у безизлазној ситуацији.

 

Петковић је навео да постоје пројекти који су осуђени на пропаст и пре него што њихова реализација и формално започне. Такав је и сан Рамуша Харадинаја да се Београд натера да призна такозвано Косово, као и стара сновиђења о стварању пројекта “Велике Албаније”.

“Пре свега неколико дана, Харадинај је условљавао НАТО и ЕУ да ће правити “Велику Албанију” ако не добију пуноправно чланство за три године, сада каже да ће се ујединити ако Александар Вучић не призна такозвано Косово… Шта је следеће? Хоће ли Харадинај претити уједињењем с Албанијом ако им партнери у ЕУ и САД не обезбеде вакцину против Ковида?”, саопштио је Петковић.

Изгледа да у своје претње ни сам Харадинај више не верује и да се налази у безизлазној ситуацији, каже Петковић и додаје да је он веома добро свестан да је притисак на председника Србије Александара Вучића узалудан када је реч о нечијим жељама за признањем тзв. Косова.

“Стога најновије претње и условљавања да Србија призна лажну државу имају за циљ да Харадинају обезбеде евентуално још неки додатни глас екстремног бирачког тела на изборима и замаскирају недостатак реалне политике”, истиче директор Канцеларије за КиМ.

Он је нагласио да је јасно да је председник Вучић трн у оку многима због одбране српских интереса и економских резултата, признања у области здравства, па би преко његовог имена да се политички реафирмишу и подигну себи рејтинг.

“Србија, као озбиљна и међународно призната држава, наставиће да се залаже за политику дијалога и компромиса, али неће дозволити да неко са њом разговара језиком уцена и претњи, као последњем прибежишту неостваривог екстремизма”, закључује Петковић.

Подели на: