субота, 18. септембра 2021. | 22:19

Петковић: За успешан наставак дијалога неопходно формирање ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да је, и у новој рунди техничког дијалога са Приштином, прво питање на којем је Београд инсистирао било формирање Заједнице српских општина. Поред тога, разговарало се и о имовини и финансијским потраживањима.

 

Петар Петковић је подсетио да је прошло 2.800 дана, а да Заједница српских општина није формирана.

“За нас је то кључно питање и ако говоримо о успешном наставку дијалога, неопходно је да дође до формирања ЗСО”, рекао је он новинарима након састанка у Бриселу.

Петковић је пренео да се данас говорило о имовини и финансијским потраживањима, што је веома важно питање.

“Добро је да након седам и по година коначно говоримо о имовини и финансијским потраживањима. То је врло осетљиво, крупно и комплексно питање. С обзиром на то да су позиције Београда и Приштине по питању имовине и финансијских потраживања веома удаљене, оно што смо предложили јесте да прво утврдимо принципе”, објаснио је Петковић.

Важно успоставити систем да би се разговарало о имовини
Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао да је делегација Београда дошла на састанак са спремном документацијом и предлозима како би се принципима, механизмима и телима успоставио систем да би могло да се говори конкретно о имовини.

“Важно је да се успоставе принципи који су засновани на међународним стандардима, да знамо о чему причамо, да не говоримо о жељама већ како се то решава у свету. Трудићемо се да у периоду који је испред нас дамо све од себе да решавамо ово значајно питање као и сва друга отворена питања”, нагласио је Петковић.

Рекао је да је важно да се говори о принципима, како би се уопште разговарало о имовини и на који начин ће се решавати то питање, а реч је о имовини која је јавна и приватна својина.

“Важно је да се утврде механизми и приступи. Када кажем да имамо апсолутно супротне ставове, то су ставови где Приштина наступа са својим интересима и гледиштем, а Београда рационално и реално. Ми подносимо наше доказе о томе шта је финансирано, ко је власник, ко је улагао, као и све оно што се тиче међународних стандарда када се говори посебно о приватној имовини, где се зна како се утврђује шта је приватна, шта јавна имовина и како се решава”, рекао је Петковић.

Питање имовине важно за решавње свих других проблема
Затим тек, каже, на ред долазе мехамизми и тела, стручни људи експерти који ће се тиме бавити, да би у паралелном процесу могло на свеобухватан и правичан начин то питање да се реши.

Покретањем питања имовине, према његовим речима, даје се допринос укупном решавању свих других проблема у дијалогу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је за нас важно да се наставе разговори и дијалог иако су тешки, али је то све боље, како каже, да у Бриселу имамо за преговарачким столом, а не на терену инциденте.

“С обзиром на то да је данас Међународни дан људских права, а помињући инциденте, свакако смо покренули питање положаја Срба на КиМ, кршење њихових права, али и најновијих инцидената посебно напада на Србе повратнике у Метохији, али и уопште напдада који се дешавају посебно на централном Косову”, рекао је Петковић.

Нагласио је да Београд инсистира на дијалогу, и да ће се сваки пут, када добијемо позив, наша делегација одазвати и доћи спремна у Брисел да разговара о свим кључним питањима која се налазе на агенди, када је реч о дијалогу.

“Када је упитању у којој фази и статусу јесте дијалог ми дајемо све од себе да, што се тиче београдске стране, преговори иду у правом смеру, а једини могући смер је у правцу компромисног решења”, закључио је Петковић.

Подели на: