петак, 07. маја 2021. | 15:47

Покренут погон за прераду пчелињег воска

Општина Грачаница

 

У просторијама Образовног центра у Лапљем Селу покренут је погон за обраду пчелињег воска. Погон је, уз подршку Општине Грачаница и швајцарске организације Хелветас, покренуло Удружење пчелара „Нуклеус“ из Грачанице. Том чину присуствовао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.
Према речима председника општине, реч је о веома вредној инвестицији која ће много значити пчеларима на територији локалне самоуправе, а и шире.
-Ово је једина оваква машина на централном Косову и пчеларима ће знатно олакшати рад и производњу меда. У нашој општини има стотину пчелара и око 3.000 кошница и то је нешто што радује, јер људи могу да привређују и живе од онога што произведу. Општина је обезбедила простор и сигурно је да ће свако ко буде имао иновативне идеје и ко ради на запошљавању младих људи имати подршку локалне самоураве, јер то је нешто што гарантује будућност нашој омладини, казао је Поповић и додао да се нада да ће пчелари сада имати још квалитетније производе.
Председник Удружења пчелара „Нуклеус“ из Грачанице Младен Ђокић истиче да ће машина која је пуштена у погон пчеларима пре свега смањити трошкове.
-Били смо приморани да путујемо по неколико стотина километара у потрази за добрим и квалитетним воском и онда смо одлучили да заједничким снагама ту машину донесемо и инсталирамо на централном Косову, рекао је Ђокић.
Он објашњава да је реч о аутоматској машини за производњу сатне основе за кошнице, односно обради и стерилизацији пчелињег воска методом топлог ливења на температури изнад 120 степени Целзијуса.
-Када имамо квалитетан восак можемо да добијемо од 10 до 15 килограма меда по кошници у сезони, док са лошим воском то је свега 2-3 кг. Планирамо да изађемо на тржиште, да понудимо и пчеларима ван општине Грачаница, тако да се надамо да ћемо овим послом успети да ојачамо наше удружење и пчеларе, додао је Ђокић.
Пројекат је помогла организација Хевлетас коју финансира Влада Швајцарске. Представник организације Владимир Живковић каже да је погон покренут у оквиру пројекта „Повећање запошљавања младих“.  М.Ч.

Подели на: