субота, 31. јула 2021. | 08:02

Покренута акција за помоћ амбуланти у Ораховцу

Хуманитарна организација “Здравље божури” покренула је пројекат “Живот на КиМ” у циљу помоћи српском народу на Косову. Пројекат обухвата помоћ амбулантама и здравственим центрима у изолованим деловима Косова, а у плану је и је куповина модерног санитетског возила за потребе амбуланте у Ораховцу и Великој Хочи.

 

Амбуланта у Ораховцу уз амбуланту у Великој Хочи део је Здравственог центра Призрен, који брине не само о преосталом српском становништву у ова два метохијска места већ и о преосталим Србима у Средачкој жупи, селу Новаке код Призрена и у самом Призрену. Неретко здравствене услуге добијају и особе ромске, бошњачке али и албанске националности које затраже помоћ у овим амбулантама.

Због обимног терена који покрива, медицинској екипи из Ораховца преко је потребно ново и модерно опремљено санитетско возило. Оно би у многоме олакшало рад медицинским радницима, али и обезбедило сигурнији транспорт пацијентима до најближих здравствених центара у Грачаници, Лапљем Селу и Северној Митровици, потврђује за Косово Онлајн докторка Достана Грковић.

“С обзиром на то да транспортујемо особе са срчаним проблемима, али и осталим тежим обољењима, неопходно нам је савремено санитетско возило опремљено кисеоником, како би били сигурни да безбено обављамо транспорт неког пацијената”, рекла је Грковићева.

Србима из Ораховца најближа здравствена установа је она у Грачаници, која је од овог места удаљена више од 60 километара. Како би могли да добију упут за лечење у неком од већих медицинских центара у Србији, пацијенти из Ораховца неретко морају да превале пут до Грачанице, како би од комисије Завода за здравствено осигурање добили упут за наставак лечења.

“То је наша свакодневица са којом се из дана у дан боримо, међутим, посебно је тешко организовати рад са два медицинска техничара који осим рада у амбуланти обилазе пацијенте и на терену“, каже докторка Грковић.

Она додаје да је због великог терена који покрива ова медицинска служба, као и броја становника неопходно двадесетчетворочасовно дежурство медицинског особља у амбуланти у Великој Хочи, али да је то за сада неизводљиво због мањка кадрова.

Грковићева је напоменула да у здравственој амбуланти у Ораховцу и Великој Хочи има неопходних лекова и санитетског материјала, те да је уредно обављена вакцинација становништва против сезонског грипа.

У циљу прикупљања новчаних средстава за куповину новог санитетског возила из хуманитарне организације „Здравље божури“ покренули су СМС број за помоћ 8010, за све мреже мобилних оператера у Србији.

Подели на: