Помоћ деци слабијег социјалног статуса

Меморандум о стипендирању ученика ромске, ашкалијске и египћанске заједнице

 

Представници Општине Грачаница и организације Рома Веритас потписали су меморандум о стипендирању ученика средњих стручних школа ромске, ашкалијске и египћанске заједнице са територије ове локалне самоуправе.
Након отвореног и транспарентног конкурса шесторо средњошколаца из ових заједница испунило је критеријуме за доделу стипендија. Општина Грачаница меморандумом се обавезала на пружање техничке помоћи пројекту у смислу логистичке подршке и праћења рада стипендиста и сарадње са школама.
Меморандум су у име општине Грачаница потписали председник општине Грачаница Срђан Поповић, заменик председника општине Грачаница Саша Данић и директорица општинског одељења образовања Бранкица Нићић.
Поповић је стипендистима пожелео пуно успеха у даљем школовању и усавршавању рекавши да је ово веома важна ствар за ученике из ових заједница и велики допринос за ученике који желе да се образују и усавршавају.
-Овим меморандумом и сарадњом са Рома Веритасом помогли смо оним породицама које немају услова да финансирају школовање своје деце. Верујем да ћемо и у наредном периоду наставити сарадњу и као до сада помагати свим заједницама на територији општине Грачаница, казао је Поповић.
Предност у додели стипендија имали су редовни ученици средњих стручних школа из ових заједница, они слабијег социјалног статуса, као и они који нису корисници стипендија код других донатора и институција.
Осим ученика предвиђена је подршка приватним предузећима, фирмама, где би ученици изводили практичну наставу.
На целој територији Косова укупно ће преко организације Рома Веритас бити стипендирано 40 ученика ромске, ашкалијске и египћанске заједнице.
У циљу успешне реализације пројекта Рома Веритас уско ће сарађивати са центрима за запошљавање и стручно оспособљавање општине Грачаница.

М.Ч.

 

Подели на: