Помоћ државе Србије институцијама

Заменици директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић и Петар Петковић у посети централном делу КиМ.

 

Заменици директора Канцеларије за Косово и Метохији Дамјан Јовић и Петар Петковић, у овиру своје дводневне посете Грачаници, у седишту Косовског управног округа састали су се са директорима институција и предузећа са територије града Приштина. Обишли су манастир Грачаница и разговарали са секретаром епархије рашко-призренске Сашом Митровићем. Помоћници директора Канцеларије за КиМ обишли су више социјално угрожених породица из Лапљег Села, Грачанице, Преоца, Доње Брњице и Новог Бадовца.
Након састанка у Косовском управном округу Петар Петковић је рекао да настављају са посетамо општинама на простору Косова и Метохије и разговарају не само, како је нагласио, обичним грађанима, већ и са директорима наших предузећа и установа. Према његовим речима, проблема има и они ће се решавати у наредном периоду.
-Данашњем састанку присуствовало је око 80 директора Јавних предузећа, Школа, Центра за социјални рад, Здравствених и других установа. Пренели смо поруку директора Канцеларије за КиМ да морају да буду додатно ангажовани на својим радним местима, да додатно буду у контакту са својим радницима, да посећују своје раднике, да сагледају да ли постоје и они који су социјално угрожени, да се њима изађе у сусрет и помогне, поред свих других текућих и важних питања који су битни за функционисање тих предузећа, рекао је Петковић.
Он је поновио да држава Србија чини све, када је реч о финансирању институција, да помогне њихов рад да би оне радиле још ефикасније.
– Наше инстутуције на КиМ су жила куцавица опстанка нашег народа. Држава улаже огромна средстава и тренутно се реализују пројекти вредности од преко 100 милиона евра. Порука данасњег састанка је и да поред заменика, помоћника, и самог директора Канцеларије за КиМ, и представници локалних самоуправа и директори институција морају да разговарају са народом, јер на тај начин можемо да дамо најбољи одговор на све изазове са којима се суочавамо, али и да изградимо још јаче јединство, механизам, како би овде могли да опстанемо. Циљ нам је да додатно оснажимо наше институције, школе, болнице, нагласио јеПетковић.
Што се тиче породица које су обилазили, Петковић је рекао да разговорају са њима, сазнају за њихове проблеме и да ће покушати да им помогну.
-Свака породица има своју муку и свој животни проблем, и они се разликују од породице до породице, од куће до куће. Зато је наша обавеза да обиђемо свако домаћинство, да саслушамо сваког човека, да видимо шта је проблем и како можемо да му помогнемо. То се посебно односи на социјално угрожене породице, на породице које имају много деце, породице које живе у окружењу и где су им живот и слобода кретања у потпуности ограничени. Све што чујемо записујемо, решавамо, јер нам је брига за сваког човека приоритет и то је оно што у 2020. години стављамо као црвено слово у нашем раду, јер без тог обичног човека нема ни опстанка нашег народа, рекао је Петковић.
Петковић и Јовић су нагласили да се не обилазе само социјално угрожене, већ да је идеја да се помогну и они људи који су својим знањем, трудом и радом успели да створе бољи живот за себе и своју породицу. Да се и таквим људима помогне да могу још боље и квалитетније да раде и да запосле нову радну снагу.

М.Ч.

Подели на: