недеља, 13. јуна 2021. | 19:34

Поповић Ивковићева у Чилеу: Спречити политизацију Интерпола

Државна секретарка МУП-а Биљана Поповић Ивковић упознала је у Сантјагу званичнике Чилеа са аргументима Србије против захтева Приштине за чланство у Интерполу.

 

Биљана Поповић Ивковић разговарала је у Сантјагу са званичницима МСП-а Чилеа, земље која је домаћин годишње Скупштине Интерпола од 15. до 18. октобра, и која је у последњи час одобрила учешће делегације Косова и Метохије на скупу.

Поповић Ивковићева је у разговору са генералним секретаром за политичка питања Раулом Фернандезом и генералним директором за Европу Едуардом Ескобаром захвалила Чилеу на принципијелном ставу о непризнавању самопроглашене независности Косова, као и на подршци коју је Чиле пружио Србији у Унеску и на прошлогодишњој Генералној скупштини Интерпола, саопштио је МУП.

Државна секретарка је истакла да се делегати Интерпола ове године стављају у незгодну позицију, јер се од њих очекује да поново одлучују о истом захтеву, за који су пре непуну годину дана већ донели одлуку да буде одбачен.

Подсетила је да је разматрање тог захтева поново стављено на агенду и овогодишње Генералне скупштине Интерпола, упркос противљењу Србије.

Како је навела, Резолуција СБ УН 1244 јасно каже да је Косово и Метохија саставни део Србије и да је очигледно да Генерални секретаријат Интерпола не може доносити одлуке супротне међународном праву.

Поповић Ивковићева је подсетила и да су делегати Интерпола усвојили Корелову резолуцију, која прецизира да чланице Интерпола могу бити само државе које су чланице или имају статус посматрача у УН, а Приштина није ни једно ни друго.

Навела је и да приштинске институције већ имају канал комуникације са Интерполом преко Унмика и то од 2002. године, а да подаци да су преко Уинмика у прошлој години расписане 134 црвене Интерполове потернице и у овој години 83, јасно потврђују да постоји континуирана сарадња са Интерполом, те не постоји реалан основ за подношење захтева за чланство.

Поповић Ивковићева је подвукла да из свега наведеног произлази да Србија потпуно оправдано тражи подршку држава чланица ове међународне полицијске организације како би спречила политизацију самог Интерпола.

Подели на: