субота, 31. јула 2021. | 07:56

Поповић: Стуб опстанка Срба на Косову је задржавање омладине и отварање нових радних места

Мештани Грачанице наредне године могу да очекују нови и функционалнији објекат за боравак деце, становници Лапљег Села и Преоца решавање проблема реке Грачанке у марту 2020, док је завршетак станова за младе брачне парове, социјално угрожене породице и кадрове предвиђен за фебруар, поручује у интервјуу за Косово Онлајн председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

 

Поповић је подсетио да ће Република Србија наставити да помаже косовске Србе новим пакетом помоћи и у наступајућој години и признао да питање безбедности имовине грађана остаје и даље велики изазов за представнике општине и чуваре јавног реда и мира.

Шта грађани Општине Грачаница могу да очекују у следећој години од локалне самоуправе?

Влада Републике Србије на челу са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем спрема пакет помоћи у виду инвестиција свакој општини са спрском већином на Косову и Метохији.

Ми се ужурбано спремамо, мислим да ће већ први резултати бити видљиви од пролећа. Свакако смо свесни тога да је стуб опстанка нашег народа овде задржавање омладине, односно отварање нових радних места. На томе интензивно радимо. То није проблем само у општини Грачаница то је, могу слободно да кажем, и регионални проблем. Међутим, оно што радује јесте да стварно имамо стручне људе који раде на томе и да стварно постоје идеје и иницијативе које ће уродити плодом.

Како бисте оценили безбедност имовине на територији Општине Грачаница?

Са представницима полиције и КФОР-а по питању безбедности имовине грађана на териоторији општине Грачаница одржан је низ састанакака и изнад свега ми желимо да се проблем крађа реши, а одговорни приведу лицу правде.

Сада могу неком средњом оценом да оценим безбедност на територији општине Грачаница. И даље имамо крађа, међутим, не у толикој мери као што је то било пре.

Оно што је генерално успех свих тих састанака и свега онога што смо до сада урадили, јесте да на неки начин мештане општине Грачаница приближимо институцијама. На једном од састанака смо и рекли да једноставно мештани треба да пријаве све што је сумњиво полицији. Без добре сарадње полиције и мештана не можемо да очекујемо резултате. Видим да за сада то функционише, није то је још на неком задовољавајућем нивоу али из дана у дан видимо неке помаке, сигурно смо са неким информацијама превентивно деловали.

У циљу решавања проблема крађа од чувара реда и закона захтевамо појачане полицијске контроле и веће ангажовање људства на терену.

Инсистирали смо на томе да се отворе две подстанице, једна у Лепини, друга у Доњој Гуштерици, да се број полицајаца у цивилу повећа. Међутим, то не зависи од нас, то је питање за полицију. Захтевали смо да они треба да буду агилнији у решавању неких случајева реше.

Ми смо општина кроз коју пролази регионални пут између Приштине и Гњилана, па би можда требало да се одреде неке тачке где би полиција појачала своју присутност.

Како ћете решити проблем реке Грачанке у Лапљем Селу и Преоцу?

Успели смо да нађемо алтернативно решење за проблем Грачанке и очекујем да ћемо већ од марта наредне године моћи да обрадујемо мештане Лапљег Села и Преоца лепим вестима у вези са реком. Позитиван је знак што је на недавно одржаној дебати о загађености Грачанке у Лапљем Селу био присутан градоначелник Приштине Шпенд Ахмети. То показује да наше две суседне општине желе да сарађују у решавање заједничких еколошких проблема.

Како ћете решити проблем “дивљих” прикључака на канализациону мрежу у делу Грачанице који се наслања на суседно албанско село Ајвалија?

Кад смо видели да је то стварно велики проблем, а да сами инвеститори и министарство нас нису упозорили на то, ми смо одреаговали онако како би свака локална самоуправа одреаговала. Ти радови су стопирани, а пре два дана смо послали писмо министарству да се још 750 метара, који су битни, до крајњег одредишта канализације заврши. Сад чекамо одговор. Тренутно могу да кажем да су радови обустављени и да су мештани за сада задовољни.

Шта од капиталних инвестиција грађани могу да очекују у наредној години?

Мештани Грачанице ће у наредној години сасвим сигурно добити ново и функционалније обданиште које ће бити изграђено на новој локацији и по свим европским стандардима. Већ постојећа зграда обданишта биће искоришћена у друге сврхе. У наредној години наставићемо пројекат започет у овој, изградњу нове водоводне мреже, што је једна од већих инвестиција, биће довршено асфалтирање свих улица и жеља нам је да Грачаница од руралног насеља у неком наредном периоду добије обрисе малог града.

Претходно општинско руководство најавило је и изградњу заобилазнице око Грачанице, а од свега још ништа.

Пројекат претварања главне улице у лепо уређено шеталиште постоји већ две године али да се не може спровести без сагласности министарства саобраћаја. Општина Грачаница нема ингеренције за измештање регионалног пута, то је посао Министарства саобраћаја за који требају одређене дозволе.

Оно што ја могу да кажем као градоначелник јесте да сигурно нећемо одустати од овог проблема јер обилазницом око Грачанице решавамо много ствари које су важне за нашу општину, због тога ћемо наставити да лобирамо не би ли добили средства и дозволу за реализацију планираног.

Подели на: