субота, 31. јула 2021. | 08:22

Порушени споменици на православном гробљу

Општина Липљан

 

Непознати починиоци порушили су и оскрнавили девет надгробних споменике на српском гробљу у Липљану. Ово је трећи пут у овој години да се поменуто гробље нашло на мети вандала.
Срђан Поповић, члан Председништва Српске листе, обишао је гробље и разговарао са Србима из Липљана. Он је том приликом рекао да се очекивало да ће се овај проблем решити, да ће се порушени споменици обновити али, уместо тога, имамо поновно рушење.
-Становништо у Липљану је узнемирено. Пре месец дана поднет је захтев општини Липљан да се порушени споменици поправе. Пре неколико дана стигао је одговор да општина нема надлежност да поправља споменике на гробљу, рекао је Поповић и додао да је договорено да Срби из Липљана затраже да разговарају са председником општине о новонасталој ситуацији, али и осталим проблемима са којима се суочавају.
Договорено је да се од надлежних из липљанске општине затражи постављање видео надзора како би се заштитило гробље, али и већа присутност полиције.
-Узнемирени смо и разочарани. Не дају мира ни живима ни мртвима. Прошлог пута вест о рушењу споменика на липљанском гробљу имала је ођека јер је представник америчке владе у Приштини Филип Коснет то поменуо у УН-у, и сви медији су пренели. Шаљу они нама јасну поруку: не требају им ни живи Срби и чине све да ово гробље униште, бришу нам трагове, рекао је Липљанац Славомир Мирић и додао:
-Једно од питања полиције било је шта мислим ко је то урадио? Одговорио сам да су то урадили припадници већинске заједнице. Они су одмах реаговали речима како то могу да кажем. Рекао сам им, ви сте питали и ја сам одговорио. Наравно да нису Срби.
Представник српске заједнице за општину Липљан Славиша Трајковић поновио је да је на њихов захтев из општине одговорено да не постоје новчана средстав за обнављање порушених споменика. Трајковић каже да су за све ове године само једној породици новчано помогли да обнови споменик.
Најновије скрнављење српског православног гробља догодило се у ноћи између 15. и 16. децембра. Порушене споменике приметили су Срби који су дошли на сахрану своје суграђанке. Инцидент је пријављен полицији, а на лице места изашла је форензичка екипа Косовске полиције из Приштине.
М.Ч.

Подели на: