понедељак, 21. јуна 2021. | 00:35

Посланици сутра о укидању ванредног стања

У Скупштину Србије стигао је Предлог одлуке о укидању ванредног стања, у којем је наведено да се “ковид 19 више не може сматрати обољењем од јавно-здравственог значаја које представља опасност највишег степена ризика по државу и грађане”. Седница Скупштине Србије заказана је за среду у 10 часова.

 

У српски парламент је стигао и Предлог закона о важењу уредаба које је влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања и које је Скупштина Србије потврдила.Скупштина би у среду требало да донесе одлуку о укидању ванредног стања
У Предлогу одлуке о укидању ванредног стања се наводи да је активностима надлежних здравствених организација и државних органа на територији Србије успостављен активни епидемиолошки надзор над обољењем ковид 19 у циљу спровођења превентивних и противепидемијских мера у контроли ширења коронавируса.
Као резултат примене мера дошло је до успорења епидемијшког тока и стварања услова за постепено стицање колективног имунитета. У таквим контролисаним условима ширења инфекције дошло је до пада интензитета активности вируса.
“Имајући на уму наведене чињенице, ковид 19 се више не може сматрати обољењем од јавно-здравственог значаја које представља опасност највишег степена ризика по државу и грађане, па су председник Републике и председник Владе заједнички оценили да су престали услови због којих је проглашено ванредно стање и одлучили да, у складу са Закона о одбрани, поднесу предлог Народној скупштини да донесе одлуку о укидању ванредног стања”, наводи се у образложењу.
Нови рокови за вршење изборних радњи
У Предлогу закона о важењу уредаба, наводи се да ће надлежне изборне комисије 11. маја донети решење о настављању спровођења изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике, посланике Скупштине Аутономне покрајине Војводине и одборнике скупштина општина и градова.
“Задужују се надлежне изборне комисије да обезбеде и чувају постојећу изборну документацију до наставка спровођења изборних радњи и избора и да утврде нове рокове за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора у складу са временом наставка спровођења изборних радњи”, стоји у Предлогу закона.
Најављено је да би Скупштина сутра требало да донесе одлуку о укидању ванредног стања, а седница је заказана за среду у 10 часова.
Парламент је Одлуку о увођењу ванредног стања потврдио 29. априла.
Председник Србије Александар Вучић јуче је саопштио да ће избори, парламентарни, покрајински и локални у највећем броју локалних самоуправа, првобитно заказани за 26. април, бити одржани 21. јуна.

Подели на: