понедељак, 21. јуна 2021. | 00:24

Пред каквим се изазовима налази дијалог Београда и Приштине

Сарадници Авдулаха Хотија су саопштили да влада не намерава у овом тренутку да прекида дијалог са Београдом. Међутим тај процес може да буде успорен, ако дође до веће институционалне кризе на Косову или расписивања ванредних избора.

 

 

Само неколико сати пошто је стигла вест из Хага, одјекнуле су и реакције на Косову и Метохији. У најмању руку политички актери различито тумаче тренутну ситуацију.

Док странка Рамуша Харадинаја тражи да се дијалог Београда и Приштине одмах прекине, Иса Мустафа не види разлог да се прекине сарадња са Европском унијом, у њој види интерес за Приштину, а не за Београд.

За тамошњег министра правде наставак би био контрапродуктиван. Њега подсећа портпарол Уније, додуше уз ограду да не коментаришу изјаве званичника без обзира на то с које стране долазе, да је Авдулах Хоти обећао да ће се дијалог наставити.

“Расплет ситуације – видећемо да ли ће се уопште бирати председник Косова јер ту би требало велико уједињене албанских политичких странка у којима већ видим да има великог раздора, а то говори да у том случају то не може, идемо на ванредне парламентарне изборе а то све изискује време и а то значи да нема дијалога са Србијом”, каже Фатмир Шехоли, директор Института за афирмацију међуетничких односа.

“Ово је игралиште на којем се сукобљавају велике силе”
Могли смо да наслутимо да ће поново бити на тесту. На измаку лета више пута смо чули да нас чека тешка јесен. После двогодишње паузе преговори Београда и Приштине водили су се и у Бриселу и у Вашингтону.

Као важан датум, неретко се спекулисало, албанска страна видела је 3. новембар. Евентуалну победу демократа видели су као повољан ишод за своје циљеве.

“Та врта прича да Косово постане независно, да Косово буде подељено отвара Пандорину кутију на Балкану која би произвела ситуацију која је много гора него што је била она 90-тих година, дакле то је илузија. Ово је игралиште на којем се сукобљавају велике силе, ми ту наравно страдамо”, каже новинар Миливоје Михајловић.

Мађарски посланик позива ЕУ да да јасне смернице
Као помоћ дијалогу савет стиже из Будимпеште, преко Брисела. Мађарски посланик позива Унију да да јасне смернице – шта Србија губи, а шта добија ако се постигне или изостане споразум са Приштином.

Сматра да Унија не сме да направи исту грешку као у случају Северне Македоније. За тешке политичке одлуке и промену имена државе, Скопље, оцењује, није адекватно награђено.

“Нажалост, ми смо се од договора јако удаљили. Упитно је и колико смо били близу јер у једном тренутку фокус је са процеса који је резултирао низом техничких споразума који су олакшали живот људи био померен на тзв. свеобухвтано решење, кажем тзв. јер ми никада нисимо добили решење које би било свеобухватно, увек је фокус био на територији или на признању”, рекао је Марко Савковић из Београдског фонда за политичку изузетност.

Маневарски простор све мањи
Зато је, маневарски простор све мањи. Осим што не може да се претпостави одакле ће стићи нови притисак, важно је, сматрају аналитичари, да Србија покуша да задржи политику у којој се неће сврстати ни на једну страну.

“Јер ми се налазимо у крчми на раскрсници у коју нико не долази са лептир машнама него са бејзбол палицама. Запад је полако почео да швата да статусно решење није решење, већ нови проблем и зато сада Вашингтон инсистира на приближавању два народа, на економским односима”, каже Михајловић.

“Мислим да само Вашингтон, само Брисел, само Берлин то не могу, заједно би могли. Морали би да пред учеснике у процесу пред две стране ставе конркетне последице нечињена. Нажалост како се очекивања стално спуштају, многи ће бити задовољни само ако се ствари даље не компликују и то са протоком времена постаје та нека реалност и тако идете ка неком стању у коме нема напретка и који ишодује у замрзнутом конфликту”, каже Марко Савковић.

Док се чека ко ће ући у Белу кућу, разовори на техничком нивоу у Брислеу били су прошле недеље. Без конкретних помака. Српска страна чека нови позив Уније, са главном темом на столу – ЗСО.

Подели на: