среда, 19. маја 2021. | 02:04

Председник Општине Грачаница: Имамо право да се повучемо из институција ако се не формира ЗСО

Срђан Поповић, председник Општине Грачаница и потпредседник Српске листе, каже за РТС да одбијање Приштине да разговара о ЗСО јесте напад на виталне политичке, економске и социјалне интересе Срба.

 

 

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак долази у Београд. Представници Српске листе су му синоћ на састанку рекли да ће напустити косовске институције ако се не формира Заједница српских општина.

Председник Општине Грачаница и потпредседник Српске листе Срђан Поповић рекао је у Дневнику РТС-а да одбијање Приштине да разговара о ЗСО јесте напад на виталне политичке, економске и социјалне интересе интересе Срба.

“У самом Бриселском споразуму нама је обећано да ће бити формирана Заједница српских општина. Због тога смо и ушли у институције на централном нивоу и формирали локалне институције. То обећање нама даје за право да се повучемо из свих институција ако не дође до испуњења тог обећања”, поручује Поповић.

Ипак, напомиње да се нада да ће то обећање бити испуњено и да ће Брисел одиграти своју улогу онако како треба.

Сматра да је право време да Брисел покаже свој ауторитет.

“Ми ћемо бити стрпљиви, чекаћемо да Брисел одради посао онако како је договорено. Ако се то не буде десило, онда ћемо разматрати све могућности и одредити даље кораке о напуштању институција”, најавио је Поповић.

Указује да је ЗСО значајна, јер би имали још једну инстанцу, народ би био релаксиранији, а дала би и доста простора што се тиче економског развоја и директне сарадње са Београдом.

Подели на: