уторак, 22. јуна 2021. | 12:28

Преминуло још 10 особа, нова 2.282 случаја заразе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 2.282 особе, а од последица заразе преминуло је још 10 људи. Тестирано је 12.947 узорака.

 

Лончар: Немојте да правите непотребне контакте

Министар здравља Златибор Лончар за РТС: Више нема никакве потребе да улазимо у то да ли су мере добре или лоше. Ми се никада нећемо сви сложити око било које мере. Ако желите да помогнете здравственим радницима који изгарају, можете то да урадите на следећи начин – да у наредних 10 дана не направите ниједан контакт који није неопходан.

Радојичић за РТС: Сада је акценат на броју контаката између људи
Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је за РТС да мера да се број људи на јавним окупљањима у затвореном и на отвореном простору ограничи на пет особа представља значајну меру.

Навео је да се та мера односи на места на којима не може да се обезбеди дистанца од два метра.

“У претходном периоду смо стављали акценат на ношење маски и на дистанцу, а сад, у овом тренутку је акценат на броју контаката који имате у току једног дана. Уколико имате десет контаката, ви можете да их пратите, знате с ким сте се видели и можете да имате контролу ситуације”, навео је Радојичић током гостовања у Београдској хроници.

У Јабланичком округу 17 новозаражених
Према последњим подацима Завода за јавно здравље Лесковац, на територији Јабланичког округа регистровано је 17 нових случајева заразе коронавирусом.

Из лабораторије “Ватрено око” и са Института за јавно здравље у Нишу у последња 24 сата стигло је 66 резултата, од чега за Лесковац

Додаје се да је 17 резултата са позитивним налазом, од чега је девет особа са територије Лесковца, седам из општине Власотинце и једна из општине Медвеђа.

Тренутно се из лабораторије “Ватрено око” чека 30 резултата за узорке узете претходних дана у Заводу за јавно здравље Лесковац, Општој болници Лесковац и домовима здравља Јабланичког округа.

Ванредна ситуација у Пријепољу
Због погоршане епидемиолошке ситуације, Штаб за ванредне ситуације у Пријепољу донео је одлуку да се уведе ванредна ситуација у тој општини, која данима бележи највећи број новозаражених у Златиборском округу.

Одлучено је и да се у Општој болници и Дому здравља побољша рад ковид амбуланти кроз бољу организацију пријема пацијената, а са циљем да се прегледи убрзају.

Донета је одлука да се појача инспекцијски надзор свих привредних субјеката, установа, јавних просторија, превоза путника.

У ковид болници у Краљеву 21 особа
У Општој болници “Студеница” у Краљеву преминуо је још један пацијент оболео од ковида-19. У претходна 24 часа, хоспитализована су четири пацијента, а два су отпуштена, тако да се у ковид болници тренутно лечи 21 пацијент.
У Краљеву је регистровано 59 новозаражених, а анализирана су 163 узорка.

На КиМ преминуло 12 особа, нове мере од вечерас, карантин у седам општина
У последња 24 часа у систему здравства приштинских власти 12 особа преминуло је од ковида-19, а 728 је инфицираних, што је рекордан број од избијања епидемије средином марта ове године, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини.

На КиМ ће од 20 часова до понедељка у пет ујутро бити затворене све радње, локали, пословна предузећа, тржни и рекреациони центри.

Током викенда радиће пекаре, бензинске пумпе, апотеке и здравствене установе.

Такође, од вечерас у 20 часова, у седам општина проглашен је карантин, односно забрана уласка и изласка. То су Приштина, Косово Поље, Гњилане, Обилић, Ђаковица, Подујево и Штимље.

Мера карантина у овим општинама трајаће до понедељка у пет ујутро.

Не знамо када ће се смањити потенцијал заражавања вируса
Ако се у наредном периоду буде одвијала ситуација као у многим земљама у окружењу, једна од могућих мера је и скраћење радног времена угоститељских објеката, навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Додала је да не знамо када ће вирус престати да буде у популацији и када ће се смањити његов потенцијал оволиког заражавања и смртности.

“Сви покушавамо да прилагодимо наше активности и да научимо да живимо с вирусом”, рекла је.

“Сви да се понашају као да су потенцијални носиоци инфекције”
Истраживање контаката се ради, али се њихово тестирање у већини случајева не ради, рекла је министарска и истакла да сви треба да се понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције.
Рекла је да би требало да имамо на уму да, у односу на број потврђених случајева, има пет до десет пута више асимптоматских носилаца инфекције.

Дозвољено окупљање до пет особа, ђаци иду на мини-одмор
Види се значајан тренд пораста учесталости обољевања широм света, због сезоне респираторних инфекција. Већина земаља бележи рекордне бројеве оболелих и умрлих, наводи Дарија Кисић Тепавчевић.
Када је реч о превентивним мерама, наводи да се осам месеци прича једно те исто и да се није ништа праактично променило. Каже да понашање којим себе доводимо у најмањи могући ризик има смисла.

“Све земље света имају пратично исте превентивне мере које примењују са неким већим и мањим законским оквирима”, рекла је.

Додаје да у Србији још увек нема најрадикалнијих мера, али да ситуације јесте неповољна и нестабилна.

“Одлучили смо у овом моменту да се смањи број особа које могу да се окупљају у отвореним и затвореним росторима. Знате да је то било 30, сада је смањено на 5”, поручила је министарка.

Ђаци у основним и средњим школама имаће мини-одмор у трајању од три дана, почев од 11. новембра.

Од почетка школске године 708 ђака заражено
У Установама социјалне заштите на данашњи дан инфекција је пријављена код 197 корисника и 118 запслених.

Од почетка школске године укупно је вирус потврђен код 708 ђака. Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да се углавном ради о заражавањеу ван школске средине, али да је у појединачним случајевима дошло до преношења унутар школе.

У овом моменту око 200 ђака похађа онлајн наставу.

Сваки дан све више оних којима је потребно болничко лечење
Сваким даном је све већи број особа које захтевају хоспитализацију у односу на оне који су завршили болничко лечење, рекла је министарка рада, запошљавања борачких и социјалних питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији за новинаре.

У последња 24 сата је хоспитализовано 317 пацијената, а отпуштено 147. Тренутно је хоспитализовано укупно 2.307 пацијената, а на респиратору се налази њих 74.

Министарка је истакла да је у Београду највише оних код којих је потврђена инфекција. Затим следе Нови Сад, Краљеви, Ниш, Врање, Зрењанин, Панчево, Сремска Митровица…

Министарка је упозорила да постоји велики број потенцијалних резервоара вируса. Истиче да у Београду последњих дана сваког дана има више од 1.000 оболелих.

Ванредно у Кладову: Заражено 57 људи у старачком дому
У општини Кладово је због повећања броја заражених коронавирусом уведена ванредна ситуација, а ковиђ19 је букнуо у старачком дому “Топаловић” у коме је оболело 48 корисника и деветоро запослених.

Старачки дом “Топаловић” броји 79 корисника, а директор дома Немања Партенијевић за Тањуг наводи да су штићеници и запослени одмах тестирани када су примећени први симптоми и истиче да је двоје пацијената било неадекватно збринуто на лечењу у Нишу.

Како каже, тренутно нема пацијената са тежим симптомима, а дом је у карантину до 17. новембра када се очекује поновно тестирање свих.

Партенијевић каже и да се корисницима и штићеницима дома свакодневно пружа нега лекара.

У Мачванском округу 77 позитивних, од тога 40 у Шапцу
На територији Мачванског округа потврђено је 77 позитивних узорака, највише новозаражених и даље је у Шапцу 40, Лозници 20, Љубовији 9, Богатићу 3, Владимирцима 2, и по један нови случај забележен је у Коцељеви, Малом Зворнику и Крупњу.

У Шапцу је активно оболелих 339, а 541 контакт је у изолацији. Активно оболелих у Округу је 690. У шабачкој болници на лечењу је 38 ковид позитивних пацијената, 35 је са средње тешком сликом, а три особе се налазе у респираторној једини и нису интубиране.

Још четири ученика на територији града су заражена, укупна број оболелих ђака је 29. Корона вирусом у Шапцу је заражено 30 медицинских радника, 24 из болнице и шест из Дома здравља.

У ковид амбуланти јуче су прегледана 182 пацијента. На први преглед дошле су 82 особе, тестираних је 78.

Тестирано 12.947 узорака
У последња 24 сата у Србији је тестирано 12.947 особа, а коронавирус је регистрован код њих 2.282.

Борбу са ковидом 19 изгубило је још 10 људи.

Стручњаци епидемијску ситуацију у Србији описују као неповољну, због чега је заседао и Кризни штаб.

У Београду је најкритичнија ситуација што се тиче заражених, а болнички капацитети у престоници су при крају, рекао је државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

Вирус се шири и у осталим деловима земље. Рашка је забележила највећи пораст новооболелих у последња три месеца. Од 35 узорака обрађених у Заводу за јавно здравље Краљево, за дан 5. новембар, чак 16 је било позитивно.

Нестабилна је епидемијска ситуација и у Крагујевцу. У односу на период од пре две недеље, број пацијената који долази на преглед у ковид амбуланту готово је утростручен.

Директор Клиничког центра Крагујевац проф. др Предраг Саздановић истиче да су били у праву када су пре две недеље најављивали апокалиптични сценарио. Искључиво можемо да нађемо разлоге у неодговорном понашању појединаца и илегалним окупљањима, поручује Саздановић и додаје да су спремни за најгори сценарио.

Подели на: