субота, 31. јула 2021. | 17:44

Преминуло још 9 пацијената, коронавирус потврђен код 389 особа

Према последњим информацијама, ковид 19 у Србији је однео још 9 живота. Коронавирус је потврђен код још 389 људи.

 

Од почетка епидемије на Косову је преминуло 130 особа. Број позитивних случајева са ковидом 19 на Косову је достигао 5.617. Излечених је 2.811, а активних случајева је 2.676.

Шабац припрема акцију брзог тестирања контаката

Према последњим информацијама, Шабац има око 3000 људи који се лече од ковида 19 или су у систему самоизолације, речено је на конференцији за новинаре кризног штаба у том граду.

Охрабрује податак да је број позитивних тестова у опадању, од 199 тестова послатих на анализу у Ветерирарски специјалистички институт, 87 је позитивних. У ковид амбуланти Дома здравља јуче је забалежен рекордан број прегледаних пацијената, укупно 281, али међу њима је више од стотину оних који су били на контролном прегледу. То указује, како је речено, да је подигнута свест грађана о опасности од ширеја инфекције.

У Општој болници у Шапцу на лечењу је 285 пацијената, 9 је на респиратору, али је било и око 20 отпуста излечених.

У договору са професорима Медицинског факултета у Београду, Град Шабац ће организоавати акцију брзог, организованог и јефтиног тестирања тазв контаката. Град ће финансирати набавку брзих тестова и како је речено, наредних дана започеће ту важну акцију у борби против заразе.

Према одлуци Владе Србије, привремена ковид болница у сали Економске школе је дезинфикована и припремљена да прими прве пацијенте и чека се одлука Министарства здравља.

У Шапцу су појачане мере контроле социјалне дистанце и ношења заштитних маски у парковима и на излетишту Стари град.

Кисић Тепавчевић: Сваки појединац мора да швати колико може да допринесе

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла за РТС да последњих дана имамо неку стабилност када је у питању укупан број лабораторијских случајева, поготово за овај период године.

“Да не примењујемо мере имали бисмо већи број оболелих”, рекла је она и додала да на ширење вируса можемо да утичемо.

Према њеним речима, сви који немају имунитет су осетљиви.

Око 65 одсто хоспитализованих су старости од од 20 до 49 година, више су заступљене особе мушког пола.

Када је у питању дистрибуција, трећина потврђених случајева је из Београда, указала је Кисић Тепавчевић.

Имамо и нових жаришта, читава наша земља је подручје интензивне трансмисије, рекла је професорка Кисић Тепавчевић.

Тестирано 7.648, позитивно 389

У последња 24 часа тестирано је 7.648 особа, а коронавирус је потврђен код њих 389.

Од последица заразе преминуло је још 9 људи.

На респираторима је 187 пацијената.

И у Бору проглашена ванредна ситуација

На територији града Бора проглашена је данас ванредна ситуација на основу предлога Стручно-оперативног тима Штаба за ванредне ситуације и Завода за јавно здравље “Тимок”, због неповољне и несигурне епидемилошке ситуације.

У Бору је тренутно 24 особа позитивно на ковиђ19.

“Ситуација у Бору је повољнија у односу на остала места у источној Србији, али смо у обавези да превентивно делујемо,” рекао је градоначелник Бора Александар Миликић. Тврди да је неодговорно понашање појединаца довело до ширења корона вируса у Бору.

Расте број заражених, попуњавају се капацитети постојећих болница, а како би се збринули сви нове болнице улазе у ковид систем.

Тешка је ситуација у Краљеву, а епидемиолози сматрају да нема показатеља да ће се поправити у наредних неколико дана. Према последњим подацима, у том граду је регистровано 73 новозаражених. Прекјуче их је било 77, а почетком седмице 59.

И у Новом Саду стално региструју све већи број заражених коронавирусом, а све здравствене установе у том граду су пуне. Од јуче и војна болница у Петроварадину прима ковид пацијенте.

Број новооболелих и даље расте у Мачванском и Расинском округу, а и у Зајечару се све више људи јавља у ковид амбуланте.

Професорка Виолета Михаиловић Вучинић, директорка Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије, каже за РТС да ковиђ19 сада показује суровије лице него што је то било у марту, априлу и мају.

Имунолог и члан кризног штаба Срђа Јанковић за РТС је рекао да се тек очекује долазак до максимума другог пика првог таласа епидемије у Србији. Објаснио је и како се догађа да неко има тешку упалу плућа и лечи се у болници као ковид позитиван, а пи-си-ар тест показује да је он негативан.

Подели на: