субота, 18. септембра 2021. | 22:35

Преминуо још 51 пацијент, коронавирусом заражено још 4.426 особа

На КиМ још 12 преминулих и 271 новоинфицирана особа

 

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је још 12 особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуле су 1.284 особе, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 271 нови случај инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.066 узорака.

Активан је 10.721 случај.

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство вируса ковид 19 код 1.806 корисника и 879 запослених.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 2.647, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 1.086.

Вакцинација у Србији креће сутра, најавио је председник Александар Вучић и додао да ће прво бити вакцинисани корисници домова за старе, јер су они најугроженији.

Председник Вучић изразио је уверење да би Србија, средином јануара, могла да крене у масовнију вакцинацију, ако све буде у реду са испоруком вакцина.

Вакцину против коронавируса први ће сутра примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду, али и премијерка Ана Брнабић и министарка Дарија Кисић Тепавчевић, потврђено је Тањугу у Влади.

У петак ће Кризни штаб поново да процени комплетну ситуацију, и на основу те ситуације одлучиће да ли ће да продужи мере које су сада на снази.

У мањим ковид болницама се уочава благи пад броја пријема и више отпуста, али да се у великим центрима, клиничким центрима пре свега у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу то не уочава, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је за РТС да лекари не виде могућност за значајније попуштање мера, а не виде ни могућност да се Нова година слави као свака Нова година уз окупљања која су опасна.

Медицински део Кризног штаба ће поставити црвене линије преко којих неће прећи у попуштању мера, истакао је Јанковић.

 

Подели на: