среда, 22. септембра 2021. | 04:08

Преминуо патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј преминуо је у 90. години после борбе са коронавирусом.

 

СПЦ: Патријарх преминуо јутрос, ускоро детаљи у вези са сахраном
У петак, 20. новембра 2020. године, у 7:07 часова у Војној ковид болници “Карабурма” у Београду упокојио се у Господу Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић), саоштила је Српска православна црква.

“О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове светости патријарха јавност ће бити ускоро обавештена. Вечан му спомен и Царство Небеско”, наводи СПЦ.

Вучић: Такви као Ви никада не одлазе
Председник Србије Александар Вучић опростио се на свом “Инстаграм” профилу од патријарха српског Иринеја.

“Част ми је била што сам Вас познавао. Такви као Ви никада не одлазе…”, написао је Александар Вучић на Инстаграму уз фотографију патријарха Иринеја.

Патријарх Иринеј примљен је 4. новембра у војну ковид болницу “Карабурма” након што је током редовног тестирања потврђено постојање коронавируса.

У четвртак је дошло до погоршања општег здравственог стања патријарха као последица ковида 19, а током јучерашњег дана је интубиран.

Патријарх Иринеј (Гавриловић) рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав.

У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску.

По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра месеца 1959. године у манастиру Раковица, од стране Његове Светости Патријарха српског Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

Истога месеца на дан свете Петке, 27. октобра 1959. године, у цркви Ружици на Калемегдану бива рукоположен у чин јеромонаха.

Док је као професор у Призренској богословији службовао бива упућен на постдипломске студије у Атину,а 1969. године бива постављен за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се пак враћа у Призрен и бива постављен за ректора Призренске богословије.

Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа Његове Светости Патријарха српског са титулом Епископа моравичког. Годину дана касније 1975. године изабран је за Епископа нишког.

На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског.

Чин устоличења Светејшег Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја извршен је 23. јануара 2010. године, на светој архијерејској Литургији у саборном Светоархангелском храму у Београду.

Подели на: