четвртак, 06. маја 2021. | 15:45

Приштина усвојила план за спровођење споразума из Вашингтона

Косовска влада је усвојила листу акција усмерених на спровођење споразума из Вашингтона који се бави економском нормализацијом између Београда и Приштине.

 

Лист Коха диторе објавио је план владе у Приштини за спровођења свих 16 тачака, а које се баве питањима од Газивода до односа са Израелом, преноси Косово онлајн.

“У првим тачкама наведене су акције везане за изградњу ауто-путева и железница које повезују Београд и Приштину. Предвиђено је да се пројекти реализују углавном путем зајмова”, наводи Коха.

У петој тачки преузима се обавеза према којој ће Приштина учествовати у активностима “мини-Шенгена”, укључујући следећи састанак лидера.

Седма тачка бави се најосетљивијим питањем споразума, око које има највише спорења на Косову, на језеро Газиводе.

“Канцеларија премијера и министарство економије и заштите животне средине пружају неопходну сарадњу америчком министарству за енергетику и другим јединицама владе САД успостављањем радне групе за студију изводљивости”, наводи се у плану.

Како се додаје, радна група ће се усредсредити на утврђивање постојеће техничке расподеле ресурса језерских вода, истраживање могућности за побољшање језерске инфраструктуре, оптимизацију водоснабдевања, омогућавање употребе у друге сврхе (нпр. наводњавање, за пиће), “обезбеђивање да свака препорука или предлог у студији не би требало да угрози постојећу употребу воде”.

План открива да Вашингтонски споразум предвиђа и измену Закона о верској слободи, како би се “спровела посвећеност косовског премијера Авдулаха Хотија у вези са додатном заштитом Српске православне цркве”.

Предвиђено је предузимање акција и када се ради о примени једногодишњег мораторијума којим Косово неће подносити пријаве за чланство у међународним организацијама.

“Министарство спољних послова издаће циркуларно писмо за све институције, да повуку све пријаве и у којем се наводи да се у периоду од годину дана Косово неће пријављивати за чланство у међународним организацијама”, стоји у плану који преноси Коха.

Подели на: