уторак, 03. августа 2021. | 12:25

Приземљи се, човече, цигла си човечанства!

Из штампе је изашла нова књига Видосаве Арсенијевић ”Истргнуто из контекста”

Kњига ”Истргнуто из контекста” са поднасловом, Лексикон животних мудрости, садржи мисли, поучне реченице, поруке, подсетник за поступање у животу, а све виђено очима ауторке забележено за незаборав.
Лепосавић, 4. Децембра- Осма књига Видосаве Арсенијевић као да је сабрала животна искуства, проживљено и наслеђено, а из најбоље намере препоручено за будућност. Мисао којом је започета ова књига, Приземљи се, човече, цигла си човечанства, указује на једнако поступање сваког од нас, од рођења до смрти, јер после свега проживљеног, метафорички се може рећи цигла си човечанства, или још један међу масом.
И цела књига, ”Истргнуто из контекста ”, пуна је сличних поука, онако како их види ауторка након завидног животног искуства у својој зрелој доби. Обраћајући се читаоцима, ауторка с великим потовањем препоручује ову књигу будућим читаоцима,као и да се укључе у мисаони свет књиге, а премијерно појављивање књига је имала на Сајму књига, ове јесени у Београду.
– Оно што ће читалац наћи на страницама ове књге су мисли или искази који су настајали протеклих петнаест година. Писала сам их ослушкујући људе око себе, користећи искуство из књига које сам читала, али и ослушкујући саму себе. У сваком случају, и властити живот као и средина чији сам неодвојиви део имају велики удео у тексту књиге. У кратким, понекад готово филозофским мислима или исказима, читалац ће наћи, надам се, и део својих размишљања које сам ја артикулисала. Небеско сам пенкало. Душа ми је мастило! Овако говори ауторка у посвети о овој књизи.
Цела књига садржи поучне мисли и заиста је тешко издвојити неку, те је с тога најбоље прочитати. ”Где се рађаш, тамо и окончаваш. Не труну кости кад ниче изданак. Колико си свој-види у другима. Мир чула, умана је гимнастика. Није се жеља испунила, већ потреба остварила. Ко се искрено исповеда, силом ће да заповеда. Лажна скромност инату је понос. Сплет околности-чвор је реалности. Од силне памети, памет се не опамети. Ситни лични интереси, крупни су проблеми.
Ово су само неке мудрости које чувају корице ове књиге, а реколо би се изречено и записане за незаборав. Примењиве у многим околностима, проживљено је то искуство, колико лично, толико и виђено код других. У сваком случају ”Истргнуто из контекста”, логично представља само део некон контекста.
У рецензији књиге Живадин Митровић, између осталог каже,, Када сам први пут видео рукопис под насловом ”Истргнуто из контекста”, помислио сам да је реч о мислима и исказима који су преузети из књига , текстова и других рукописа, јер је тако формулисан наслов, понајвише на такав садржај указивао. Погледавши рукопис, шватио сам да наслов, у неку руку, има метафорички призвук нечег што је могло бити истргнуто из неке усмене беседе, разговора, књиге. Ауторка је мисли истрзала из контекста, дајући им тиме нову мисаону димензију.
Митровић још подсећа,” у нашој књижевности од малих форми се највише пишу афоризми, а они су најчешће заступљени, како у штампи, тако и у књигама. Тај књижевни жанр стекао је пуну афирмацију у овом времену”.
У рецензији Митровић још каже , књигу препоручујем свима који, поред језичке бравуре, воле и мисаону поруку.

Белешка о писцу
Књигу ”Истргнуто из контекста”, Видосава Арсенијевић објавила је након завидног књижевног стваралашва које је створила у последњих двадесетак година. Прву збирку песама”Смотра гордости”, објавила је 2002 године, а уследило је још шест књига иза ове.
За досадашње стваралаштво, Арсенијевићева је добитница престижне косовске песничке награде Перо Деспота Стефана Лазаревића за 2010 годину, награде Григорије Божовић за 2011. годину и награде Лазар Вучковић за 2015. годину, као и више награда и признања за књижевно стваралаштво. Члан је Удружења књижевника Србије.
Видосава Арсенијевић је рођена у Косовској Митровици, у граду за који је посебно везана, где и данас живи са породицом. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Приштини, а ради на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини- Косовској Митровици, са привременим седиштем у Лепосавићу. Удата је и мајка двоје деце. Верица Вукојевић

Подели на: