петак, 25. јуна 2021. | 12:20

Проблем је било сушење дрвећа

Уређење излетишта Чукарак надомак Лепосавића

Санитарном сечом оштећених стабала и чишћењем мањих дивљих депонија овај предео биће уређен и приведен намени.

Лепосавић, 10. Октобра- Ови лепи дани јесени користе се за уређење брда изнад Лепосавића званог Чукарак , који представља плућа целог насеља. Својевремено ово подручје је пошумљавано, али сада су уочена су велика оштећења четинарске шуме и пришло се решавању овог проблема.
Одељење за Градско Грађевинско земљиште у чијој надлежности је ово излетиште обратило се недавно општини Лепосавић, инспекцији за заштиту животне средине са захтевом решавања проблема заражених стабала на овом земљишту. Формирана је општинска комисија, направљен је план санације и приступило се радовима.
Члан ове комисије, инспекторка за заштиту животне средине Зорица Тимотијевић о овом проблем каже да захтева хитно решење.
– Увидом на терену види се да су многа стабле оштећена, а то може да реши само санитарна сеча која је почела. Уз то искористићемо ову прилику да очистимо и многе дивље депоније које се протежу до комплекса земљишта манастира Свете Петке у Улују на врху Чукарка.

Што је за сваку похвалу , Градско грађевинско земљиште је направило и клупе које ће бити постављене дуж стазе до манастира и тако ће цео овај простор бити уређен и приведен намени, да буде излетиште како и треба да изгледа на радост грађана. То ће уједно бити и физичка препрека, а уз то апелујем на све грађане да чувају своју околину, каже Тимотијевићева.
Заражена су борова стабле, чија је старост од тридесет пет до четрдесет година, а оштећења су видљива у последњих пар година услед промене климе и других еколошких фактора. Дошло је до сушења стабала и њихово уклањање је неопходно како би се зараза зауставила.
– На овом локалитету запазили смо заражена стабле која се морају уклонити. Након уклањања свих заражених стабала и четинарских остатака приступиче се санацији целог терена до манастирског комплекса у Улију , а у другој фази приступиће се пошумљавању . Потребно је унети нове саднице аутохтоних врсти које су отпотне на нашем терену, каже стручњак за шуме који је ангажован на овом пројекту, шумарски инжењер Миле Вукојевић.
Овај велики и значајни пројекат је у току, а његовим окончањем показаће се како треба бринути о шумама и њиховом развоју.

В.В.

Подели на: