субота, 31. јула 2021. | 08:54

Рама: Наставак заједничке иницијативе о “малом Шенгену”

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је у Риму да сутрашњи самит лидера региона у Тирани представља наставак покренуте иницијативе о успостављању тзв. “малог Шенгена”.

 

“Ова иницијатива је отворена и инклузивна и није ништа ново, већ је само ново заједничко опредељење и циљ да се имплементира оно што је више пута договарано, а потом остављано по страни”, нагласио је Рама.

Он је навео да иницијатива предвиђа да земље које су у њу укључене желе да преузму своју будућност у своје руке и да сарађују.

У Тирани се сутра и прекосутра одржава трећи састанак у оквиру иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо с премијерима Албаније и Северне Македоније, Рамом и Зораном Заевом са циљем уклањања препрека за слободан проток робе, људи, услуга и капитала.

Када је реч о отварању приступних преговора са ЕУ, Рама је истакао да ће Албанија наставити да ради на реформама, независно од тога да ли ће преговори бити отворени.

“Оно што очекујемо јесте да наставимо да радимо најбоље, да дамо све што моземо и реализујемо наше циљеве. На њима је после да одлуче. То не зависи од нас”, рекао је Рама, који у Риму борави поводом Самита Централно-европске иницијативе, на којем учествује и премијерка Србије Ана Брнабић.

Подели на: