петак, 07. маја 2021. | 20:20

Реципроцитет гори него таксе

Министар трговине Расим Љајић каже за РТС да је тржиште у Србији стабилно и да грађани могу бити мирни – снабдевеност тржишта и стабилност цена биће обезбеђени. Наводи да је потражња за брашном била већа него за време бомбардовања 1999. године.

 

Расим Љајић је рекао да је данас за најстарије суграђане било отворено много више продавница него раније.

“Очито да интересовање не јењава, све је више људи, купаца, робе има довољно, људи су се могли уверити да је понуда коректна”, напоменуо је министар трговине додајући да се тражи мање-више исти асортиман.

Старији суграђани, према његовим речима, моћи ће у куповину и наредног викенда.

“Разговарамо са добављачима, важно да се ланац одржи, можемо да будемо мирни да ће стабилност бити одржана”, истиче Љајић.

Брашно траженије него за време бомбардовања

Подсећа да је пик куповине и продаје био 9-15. марта, када је потражња била 61 одсто већа од истог периода прошле године.

“Изненадило ме је да су пластични бријачи планули истог дана кад дођу, имали смо већу потражњу за брашном него за време бомбардовања. Већа потражња је за тоалет папиром, 208 одсто, него за дечјом храном, пеленама, јогуртом, јајима. За мене је то необјашњиво, али добро, то су људски страхови на које морате да рачунате. Најважније да је било робе, ниједног тренутка нису продавнице биле празне”, истакао је Љајић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Напомиње да је сировинска база добра и да домаћом призводњом могу да се задовоље потребе за основним намирницама.

“То се на овој кризи показало. На глобалном нивоу проблем може да буде логистика, многе земље се суочавају са проблемом преоптерећености возача, недостатком возача и то је много већи проблем у перспективи”, наводи министар трговине.

Каже да је квасац на листи дефицитарних производа сада заменио грашак, којег у продавницама има, али мање него раније.

Реципроцитет гори него таксе

Када је реч о увођењу “реципроцитета” који је Приштина најавила, Расим Љајић каже да је то горе него таксе од 100 одсто.

“Нека роба је ишла ипак, занемарљиво, али је ишла. Ако се уведе реципроцитет на начин на који се најављује – да на тим фактурама мора да пише да се испоручује за Републику Косово – та роба неће ићи, јер наши царински органи не могу да препознају та документа. Трговина ће бити нула. Једини смисао има одлука да потпуно буду укинуте таксе и да се стање врати како је било пре 21. новембра 2018. године”, наводи министар.

Подели на: