недеља, 13. јуна 2021. | 20:49

САД желе да помогну у дијалогу Београда и Приштине

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић састао се у америчком Конгресу са конгресменом Стивом Стајверсом, који је оценио да је председник Александар Вучић јасно показао да је за дијалог и компромис, а да Приштина, по утиску који он има, избегава да дође до наставка дијалога.

 

Стив Стајверс је нагласио да је велика пажња америчке администрације ка изналажењу компромисног решења између Београда и Приштине нешто што треба да пружи подстрек и да се такав један моменат не пропусти, јер је јединствена прилика и шанса да се коначно трајно реши питање које је важно за мир и стабилност, саопштила је Српска листа.

Конгресмен је честитао Српској листи изборни резултат и победу на изборима, оценивши да је од изузетне важности да се у институцијама одговорно и искрено бране интереси српског и осталих невећинских народа на Косову и Метохији.

Јевтић и Стајверс су разговарали о политичкој и општој ситуацији на Косову након избора, околностима у вези са наставком дијалога Београда и Приштине, као и о људским правима.

Јевтић је истакао да приоритет Српске листе није улазак у будућу косовску владу, у ситуацији када поједини лидери већинског народа говоре да не желе да имају никакву сарадњу са Српском листом, пренела је Српска листа.

Указао је и на то да су закони и процедуре јасни и недвосмислени по питању формирања нове Владе Косова као и учешћу Срба, али да представници Српске листе не желе да буду формалност већ да се суштински боре за права и интересе Срба и других мањина на Косову и Метохији.

Јевтић је додао и да је приоритет Српске листе мир и стабилност, као и наставак дијалога Београда и Приштине без кога неће бити помака у односима два народа.

Саговорници су се договорили да остану у сталном контакту, а Јевтић је захвалио конгресмену Стајверсу на подршци у решавању проблема Срба на Косову и Метохији и уједно га позвао да посети Космет.

Подели на: