петак, 07. маја 2021. | 16:02

Садејство 2020 – авијација бомбардовала циљеве, јуриш тенкова и “лазара”, десант специјалних снага

Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем Војске Србије “Садејство 2020” изведена на Привременом полигону “Пештер”. Вежби је присуствовао председник Србије Александар Вучић који је истакао да је Војска способна и обучена да сачува земљу, уколико би било ко помислио да изврши агресију на њу.

 

Садејство 2020 – авијација бомбардовала циљеве, јуриш тенкова и “лазара”, десант специјалних снагаучић: Не пада нам на памет да водимо било какве агресивне сукобе

Председник Србије Александар Вучић захвалио је војницима, официрима и подофицирима на изведеној вежби и честитао људима који су данима спремали вежбу, начелнику Генералштаба и свима – “јер ово нисмо могли да изведемо у детаљима у време ЈНА”.

“Видели сте хеликоптерски десант на малом простору. Било је два реда тенкова који врше бојево гађање једни преко других, коришћење ракета ваздух-земља из ловачке авијације из мигова-29, видели сте и ‘панцир’ како дејствује по циљевима у ваздуху и на земљи”, издвојио је Вучић.

Поносам сам на наше војнике, рекао је Вучић и додао да су по први пут наоружани ваздухоплови, од Ми-35 до “гаме” и “газеле”, наоружали смо их ракетама и топовима, рекао је председник.

“Генерал Мојсиловић је тенкиста, обавили су страшан посао, видели сте којом брзином су се искрцавали из борбених возила и хеликоптера и показали способност, недостаје нам још ствари”, указао је Вучић.

“У ваздуху сте видели наше ‘врапце’, то је другачија слика војске – ово је добра војска, спремна, обучена да сачува земљу уколико би било ко помислио да изврши агресију на њу”, каже Вучић.

“Не пада нам на памет да водимо било какве агресивне сукобе, свако ко воли Србију осећа се данас поносним”, закључио је Вучић.

Вучић је нагласио да би глобалне економске последице пандемије могле да утичу на улагања и опремање Војске Србије.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је на изведеној вежби.

Скок из “газеле”, сигнал “сунце” означио крај вежбе
Круна вежбе је скок где су два припадника 63. падобранске бригаде носили заставу Републике Србије и заставу Војске Србије.

Хеликоптерски десант специјалних снага
Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализовале су хликоптерски десант снага, неутралисање противника, специјалани десант.

Извшен специјални десант припадника 63. бригаде од 30 падобранаца са Ан-26 са 3.000 метара.

Јуриш борбене групе
Све јединице борбене групе у првој линији једновремено извршавају јуриш према предњем крају непријатеља и стварају услове за увођење јединица из друге линије, који настављају борбу по дубини положаја непријатеља. ПВО заштиту пружају системи “панцир” и “куб”.

Тенкови и “лазари” у фронталном нападу
На главном правцу напада, са ватрених положаја дејствује чета тенкова М-84 ојачана на помоћном правцу са два механизована вода у чијем су саставу оклопна возила “Лазар 3”.

Хеликоптери “гама” гађају ракетним оружјем
Одељење лаких противоклопних хеликоптера “гама” дејствује по циљевима ракетним оружјем.

Хеликоптер Ми-35 са “атакама”, дејствује и Ми-17
Хеликоптер Ми-35 дејствује са “атакама”, ракетама које одликује висока прецизност.

Ракете служе за уништавање и споролетећих ваздушних циљева. Други пар Ми-35 врши захват мета.

Мигови гађају циљеве на земљи
Одељење авиона МиГ-29 невођеним ракетама дејствује по циљевима на земљи.

Дигитализовани “огањ” и “морава”
Дигитализовани ракетни системи “огањ” и “морава”, са новом електроником и дигиталним преносом података, дејствују по циљевимиа велике површине.

“Нора” и “гвоздика” у рејону циља Тисовац
Дејство самоходне хаубице “норе”, “гвоздике” и минобацачи 120 мм у рејону циља Тисовац.

“Орлови” бомбардовали циљеве на земљи
Ловци-бомбардери типа “орао” дејствовали су авио-бомбама по циљевима на земљи.

Дејствују “мигови”
Авиони МиГ-29 у ловачкој заштити – ловачка авијација у блиској борби “један на један”.

Примењују се борбени маневри да ловац буде у што бољој позицији.

Борбене карактеристике – дејство по циљевима у ваздушном простору.

“Мали Милош” укључен у борбу
Током приказа оклопно-извиђачке патроле која је прихватила борбу, услед дејства непријатеља у операцију су укључена два борбена роботизована возила “Милош”, која су дејствовала по положају непријатеља.

Беспилотна летелица, “врабац” и дрон на задатку
Извиђање борбеног распореда непријатеља – беспилотна летелица, “врабац” и дрон на задатку.

Служе за прикупљање података на терену на тактичном нивоу, а допирносе командовању и спречавању изненађења.

Дејство “панцира с1” и “пасарса”
ПВО ракетни и артиљеријски системи “панцир с1” и “пасарс” дејствовали су по циљевима у ваздуху и уништили их, након чега су прешли у маршевски положај.

Дат сигнал за почетак вежбе
Након што је председник Србије Александар Вучић одобрио, дат је знак за почетак војне вежбе “Садејство 2020” на полигону Пештер.

Рапорт председнику Вучићу
Капетан Ђорђе Симић предаје рапорт председнику Србије Александру Вучићу, који је поздравио официре и подофицире Војске Србије.

“Официри, подофицири и војници здраво”, поздравио је Вучић.

На вежби је учествовало око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова.

Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која ће први пут заједно дејствовати на једној оваквој вежби.

Приказан је део способности јединица Војске Србије, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране са борбеном групом из састава Копнене војске и 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом.

Вежба се састоји од седам секвенци, а циљ је приказ стања обучености команди и јединица Војске Србије у решавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције, са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага копнене војске.

На Пештерској висоравни и у ваздушном простору имали смо прилику да видимо мигове-29, “орао”, супергалеб Г-4, хеликоптер Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбени хеликоптер “гама” и палету наоружања коју ће они користити.

Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализовали су хеликоптерски десант снага, неутралисање противника, специјални десант, а круна вежбе је скок где су два припадника 63. падобранске бригаде носила заставу Републике Србије и заставу Војске Србије.

Подели на: