недеља, 13. јуна 2021. | 18:57

Само одговорним понашањем вирус се може држати под контролом

Капацитет Здравственог центра Косовска Митровица предвиђен за оболеле од ковида је 170 постеља. Немогућност транспорта у терцијалне здравствене установе зато што су и оне пренатрпане. На Инфективној клиници у Лапљем Селу хоспитализовано 18 пацијената

 

У српским срединама на Косову и Метохији, као и на нивоу целе Србије ситуација са коронавирусом је врло озбиљна и из дана у дан постаје све тежа. Број нових случајева инфекције овим вирусом је у сталном и готово драматичном порасту. У току прошле недеље у српским срединама на Косову и Метохији коронавирус потврђен је још код 280 од 568 тестираних особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. У истом периоду на овом делу територије коронавирус је однео још две жртве. Преминула лица су из Косовске Митровице и Звечана. Од почетка епидемије, у српским срединама на КиМ преминула су 43 лица. У суботу је забележен и највећи број новозаражених од када се врши теститање у овдашњем Заводу за јавно здравље, односно 12. марта ове године. У суботу 14. новембра је, према подацима које је саопштио Кризни штаб Косовска Митровица, забележено 97 нових случајева инфекције на основу 189 обрађених узорака. Да је ситуација са коронавирусом веома озбиљна, на прагу да буде алармантна потврдио је у разговору за наш лист вршиоц дужности директора Здравственог центра Косовска Митровица др Златан Елек.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ДАЉИ РАСТ БРОЈА ОБОЛЕЛИХ

– Тренутно у Здравственом центру Косовска Митровица хоспитализовано је 69 пацијената, од тога 45 је на кисеоничкој потпори и један на респиратору. Већином је реч о пацијентима који су старији од 60 година и који имају коморбидитете – рекао нам је др Елек у петак. Од прошле недеље Здравствени центар је у ковид систем поново ставио и целу Интерну болницу. – Цела интерна зграда, одељења неурологије, психијатрије, интерног А, Б и Ц блока, коронарне јединице и кожног одељења, уз инфективно одељење и тријажни центар предвиђени су за оболеле од ковида. Укупно 170 постеља – каже др Елек. – Оно што нам отежава ситуацију јесте немогућност транспорта у терцијалне здравствене установе зато што су и они пренатрпане – додаје наш саговорник. Што се тиче прогнозе за наредне дане очекује се да ће број оболелих расти и у току ове недеље.

– Ако се овако буде наставило, што очекујемо у наредних 10-ак дана, уколико се не будемо дозвали памети, број ковид пацијената ће расти. Морамо бити прво одговорни према себи, а кад смо одговорни према себи, у овом случају одговорни смо према целој заједници – каже др Елек. Каже да ће у Здравственом центру учнити све да свим пацијентима оболелим од короне пруже максималну медицинску помоћ.

– Оно што очекујемо од наших суграђана јесте самодисциплина, која се огледа у томе да сви носимо маске, да држимо дистанцу, да се не окупљамо у већем броју од петоро – апелује др Елек. На наше питање да ли међу пацијентима има и оних који су заражени „обичним“ грипом, др Елек каже да је регистровано врло мало грипозних. По броју новозаражених коронавирусом и у прошлој недељи предњачи Косовска Митровица где је регистровано 98 нових случајева, следе Лепосавић са 37 и Грачаница – 28, Зубин Поток и Гњилане са по 21, Прилужје -11, Косовска Каменица – 10, Штрпце – 5 и Липљан и Пећ по два. На Инфективној клиници у Лапљем Селу хоспитализовано је 18 пацијената. У ковид амбулантама свакодневно се повећава број прегледа, кажу у Кризном штабу општине Грачаница. Председник општине Грачаница Срђан Поповић поручује да само поштовањем прописаних мера можемо вирус држати под контролом. Према његовим речима, здравствени систем је на високом нивоу а болнице су опремљене свим медикаментима. – Сарадња са свим здравственим установама је одлична и пратимо ситуацију. Апелујемо на наше мештане да поштују све прописане мере, да држе дистанцу и носе маске. Суграђани су одговорни и нема места паници, али још једном их позивам да најозбиљније схвате тренутну епидемиолошку ситуацију и да се строго придржавају свих прописаних мера, како би сачували своје здравље и  својих најближих – каже Поповић. Директор Клиничко-болничког центра Приштина-Грачаница проф. др Братислав Лазић каже да је са претходним таласом, који је почео крајем јуна, на Инфективном одељењу болнице у Лапљем Селу урађено више од 2.500 прегледа пацијената са симптомима који могу указивати на инфекцију коронавируса. Што се тестирања тиче, проф. др Лазић каже да их је урађено више од 900. – За сада се успешно боримо, али епидемиолошка ситуација се сваким даном све више урушава и веома смо опрезни. Лекова има, као и свих потребних медикамената и материјала. За сада имамо стабилне резултате и надам се да ћемо успети да их одржимо и у будућности – рекао је др Лазић.

У ПРИШТИНИ И ЈОШ ОСАМ ОПШТИНА ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

Због погоршане епидемиолошке ситуације, на целом подручју Косова и Метохије на снази су нове мере за спречавање ширења коронавируса. Према мерама које су на снази од петка, у Приштини и још осам општина, после 19 часова  уведен је „полицијски час“, док су економске активности дозвољене од 5 до 18, 19или 20, у зависности од тога у којој се процењеној зони ризика налази општина. Општине су подељене према броју заражених на недељном нивоу на 100 хиљада становника: Зелена зона – укључује општине са ниским ризиком, до 75 заражених недељно на 100 хиљада становника. Наранџаста зона – укључује општине са средњим ризиком, од 76 до 149 заражених недељно на 100 хиљада становника. Црвена зона укључује општине са високим ризиком, са више од 150 заражених на 100.000 становника недељно, у којој спада девет општина: Приштина, Косово Поље, Гњилане, Обилић, Ђаковица, Штимље, Подујево, Пећ и Урошевац. Веће српске средине, општине на северу Космета и Грачаница су у наранџастој зони. Актуелне мере, према одлуци привремених косовских институција у Приштини, процениће се после две недеље, у зависности од епидемиолошке ситуације и као такве важиће до друге одлуке. Према подацима Института за јавно здравље у Приштини који функционише у оквиру косовског система, од почетка епидемије до недеље 15. новембра укупан број позитивних случајева је 29.117 од 118.946 тестираних особа. Само у недељу је регистрован 501 нови случај коронавируса на основу 1.361 обрађеног узорка. Такође, према извештају од недеље, који се односио на претходна 24 часа, од ковида на овом делу КиМ преминуло је још 13 особа, чиме је укупан број жртава од почетка епидемије порастао на 822. – На одељењу интензивне неге, где су пацијенти са ковидом 19,  хоспитализован је 21 , од којих је седам на механичкој вентилацији – рекао је у суботу шеф Интензивне неге у Универзитетском клиничком центру у Приштини Реџеп Ђиљики. Према његовим речима стање је погоршано, па су припремили још једну јединицу која је у близини интензивне неге. Ђиљики је нагласио да тренутно немају проблема са недостатком особља, упркос чињеници да се многи од особља лече од короне, преносе медији на албанском. – Као и свуда у Европи, недостају анестезиолози. Тренутно имамо 10 анестезиолога који су заражени и који остају код куће. Срећом нису озбиљно болесни. Такође има 20 медицинских сестара у нашој клиници које се лече од ове болести – рекао је он.

СОЛИДАРНОСТ У БОРБИ ПРОТИВ КОВИДА

Када су у питању српске средине на Косову и Метохији општина Лепосавић је на другом месту по броју заражених. Ковид амбуланта, која ради у Лепосавићу од почетка пандемије коронавируса у марту ове године, успешно прима пацијенте и упућује их на даље лечење или кућну изолацију. Запослени у овој амбуланти сачували су своје здравље, што је одлика доброг и одговорног рада, како би били у могућности да укажу прву помоћ и омогуће тестирање свим грађанима који се јављају са сумњама на коронавирус. Да би помогли њихов рад ових дана чланови Привременог органа општине Лепосавић донирали су ковид амбуланти неопходну заштитну опрему. Као резултат добре сарадње и координације у борби са коронавирусом, руководство општине Лепосавић овом приликом донирало је једнократне мантиле, комбинезоне, маске, рукавице, алкохол, хирушке капе и каљаче, које ће олакшати рад здравствених радника и спречити даље ширење вируса. – Доставили смо неопходну заштитну опрему по требовању ковид амбуланте. Од почетка пандемије настојимо да помогнемо нашим здравственим радницима, како би они пружили што боље услуге нашим суграђанима у овој тешкој борби у којој се боримо за сузбијање ширења коронавируса, у тој борби морамо заједнички деловати. Апелујем на наше становништво да се придржава препоручених мера, носи заштитне маске, да води рачуна о дистанци, како би сачували себе и друге од ове заразе – казала је Наташа Настић, члан Привременог органа општине Лепосавић, приликом уручивања опреме. Настићева је нагласила, да је ово само једна у низу помоћи ковид амбуланти и да ће се опремање ове установе наставити. – То је неопходно, како би смо се и надаље заштитили, а пацијентима пружили неопходну помоћ. Доказ да смо континуирано добро радили у снабдевању ковид амбуланте је и чињеница да нисмо имали ни једног зараженог здравственог радника, а свима који су потражили помоћ пружена је адекватна заштита и помоћ – казала је Настићева. Када је реч о раду амбуланте, управница Дома здравља у Лепосавићу, докторка Љиљана Вукадиновић, захваљујући на донираној опреми, казала је да је она стигла у рекордном року, по њеном требовању, и да ће им много значати с обзиром да последњих неколико дана све више пацијената се јавља за тестирање.

– Тренутно се ситуација заоштрава, пацијената је више и самим тим потребе за опремом су веће. Ипак, најважнија је лична одговорност, зато апелујем на све наше грађане да се понашају одговорно, да носе маске, да избегавају окупљања, да не организују славља и дружења, да одржавају хигијену руку и простора у којем живе, и тако ће најбоље сачувати своје здравље, казала је овом приликом докторка Вукадиновић. Представници општине Лепосавић овом приликом су истакли, да је општина Лепосавић помагала, да помаже и да ће у будућности наставити да помаже здравствене установе и раднике са неопходном заштитном опремом, медицинским материјалом и опремом, како би створили што боље и квалитетније услове за здравствену заштиту наших становника. Они су истакли да је циљ наше државе да сачувају болнице, домове здравља, као и здравствене раднике који ће лечити оболеле од коронавируса. Још једном сви су упутили апел становништву да поштују препоруке Кризног штаба, да покажу друштвену одговорност и солидарност, да носе заштитне маске и контакте сведу на минимум, како би заједничким залагањем успели да пребродимо пандемију са што мање последица. Такође, Општина Лепосавић у знак захвалности, ове године, највише општинско признање у области здравства уручила је ковид амбуланти. Ова служба показала се као неопходна у ситуацији пандемије коронавируса и ради од почетка априла ове године при Дому здравља у овој општини. За укупни ангажман у збрињавању и пружању помоћи оболелима од овог вируса награђена је највишим општинским признањем. Управница Дома здравља др Љиљана Вукадиновић овим поводом каже да је обавеза и посао сваког здравственог радника да помогне сваком пацијенту и надаље остаће посвећени свом одговорном послу и она сама и сви запослени у ковид амбуланти, сваког дана у свако доба ноћи и дању. Ова награда свакако им значи и потврда је да раде добро свој посао.

Извештачи „Јединства“

Подели на: