субота, 31. јула 2021. | 07:07

Шампион у А класи

Трновит је пут, људи углавном виде само успех, а не виде ону другу страну медаље. Моја порука младима је да никада не одустају од својих снова, већ да марљиво раде како би их остварили и да пораз не буде пораз, већ лекција из које ћете изаћи богатији за једно искуство – каже Вукосављевић за „Јединство”

 

ММА државни шампион у А класи до 77 кг и најбољи борац на истом првенству. Освајач великог броја медаља на разним ММА такмичењима и вишеструки првак Србије у кик боксу у дисциплинама К-1, лоw кицк, фулл цонтацт и најбољи борац у категорији до 75 кг. Ово су само неки од спортских успеха Александра Вукосављевића. После свих тих успеха дошло је и признање од његовог града, њему од најдражих, проглашен је за спортисту године за 2019. у Косовској Митровици у избору Установе за спорт и специјализоване услуге. Награда и пехар су му уручени на Сретење ове године, поводом Дана државности Србије.

  • Колико вам значи ова награда?

– Ова награда за мене представља велики успех јер ми је додељена од стране мог града Косовске Митровице, мојих суграђана, који су препознали моје успехе, мој рад и труд.

  • Овом признању претходили су бројни Ваши успеси не само на домаћој већ и светској сцени. Колико је био тежак пут од тренутка када сте се одлучили за овај спорт до онога што представљате данас у ММА спорту?

– Као и сваки почетак, тако ни мој није био лак. Први пут сам се сусрео са ММА спортом пре неких пет – шест година. У том периоду је била популарна емисија „Пут ка ватреном рингу” у којој су учествовали регионални борци који су долазили из других борилачких вештина попут: бокса, кик бокса, рвања, џудоа… То ме је заинтересовало, привукло пажњу и пожелео сам да се бавим тиме. Прве своје ММА основе сам одрадио са мојим пријатељима из Београда, који су ме практично увели у овај свет борилачког спорта. Након тога сам 2015. основао свој ММА клуб Косовска Митровица који данас броји преко 80 чланова. На почетку смо тренирали на 10 квадрата струњача, али то није представљало проблем да постигнемо неке од највећих успеха у историји града. Данас је ситуација мало боља, што се тиче услова, али и даље нам недостају услови у виду врећа за бокс, адекватан простор (сала) за тренинге, са већом квадратуром струњача, жица за рвање итд.

  • Прве спортске кораке сте направили у фудбалу, потом у кик боксу, да бисте се определили за ММА. Шта је то што Вас је привукло?

– Првобитно сам почео да тренирам фудбал, као и већина мојих другара, и од своје шесте до 13 године сам тренирао фудбал у ФК Трепча и у ФК Рудар, након тога се одлучујем да даљу каријеру наставим у појединачним спортовима, и одлучујем се да то буде кик бокс. У кик боксу проводим осам година активног тренирања, за то време постигао сам многе успехе попут освајања великог броја златних медаља у дисциплинама К1, лоw кицк и фулл цонтацт и 2015. сам проглашен за најбољег борца турнира. Након кик бокса, одлучујем се да своју даљу каријеру наставим у ММА борилачком спорту, у којем сам и даље и сваког дана се трудим да напредујем све више и више. ММА борилачки спорт ми се допао из разлога јер је комплетан и врло комплексан спорт, јер се састоји из више борилачких спортова, као што му и само име каже ММА (Миxед Мартиал Артс – Мешовите Борилачке Вештине). Да би сте били ММА борац морате минимално да знате два борилачка спорта (Станд уп који представља ударачке спортове попут кик бокса, бокса, тајландског бокса, каратеа, теквонда, итд, и од партерног који представља рвање, џудо, бразилски џиу џицу итд). Сама комплексност спорта је у мени пробудила жељу за усавршавањем и учењем, тако да могу рећи да сам се определио за један од најкомплекснијих спортова.

  • Са 25 година сте постали државни првак ММА у А класи. Набројте нам ваше највеће успехе.

– Шампион ММА државног првенства у А класи до 77 килограма (једини сам борац са простора КиМ који је освојио А класу у свим борилачким спортовима) и те године сам проглашен за најбољег борца на државном првенству. Шампион у кик боксу у дисциплинама лоw кицк, к1 и фулл цонтацт и 2015. године проглашен за најбољег борца. Шампион у грапплинг турниру у Лијону, Француска. Шампион на суммер кампу у апсолутној категорији. Освајач бронзане медаље у АДЦЦ организацији (најјача светска грапплинг организација). Освајач великог броја медаља на разим ММА такмичењима…

  • Дугачак је списак успеха, али из неких Ваших изјава намеће се да сте учили и из спортских пораза, посебно на почетку. Нисте одустали код првих препрека, као што многи млади чине. Како се то постиже, шта бисте поручили младима?

-Трновит је пут до успеха, људи углавном виде само успех, а не виде ону другу страну медаље кроз које сваки успешни спортиста пролази, а на том путу кроз који пролази се налазе одрицања, пожртвовање, крв, зној и сузе, напорни тренинзи, одвајање од породице, итд… Ја сам искрено учио из својих, а тако и из туђих спортских неуспеха. Када год бих „пао”, устао сам и наставио даље, јер сам упоран и имам велику жељу да једног дана постанем најбољи на свету, зато сваког дана радим ка остваривању тог циља. Зато моја порука младима је да никада не одустају од својих снова, већ да марљиво раде како би их остварили, и да пораз не буде пораз, већ лекција из које ћете изаћи богатији за једно искуство.

  • Данас, млади који желе да се баве ММА спортом имају много боље услове него Ви на почетку каријере. Имају од кога да науче. Оснивач сте ММА клуба Косовска Митровица.

– ММА клуб Косовска Митровица је основан 2015. године. Ја сам првобитно тренирао и припремао се за своје прво такмичење у атомском склоништу једне од Митровачких зграда, док данас чланови мог клуба и ја тренирамо у солидним условима у Сали студентског дома коју изнајмљујем. У поређењу са мојим условима тренинга, моји такмичари и чланови су у предности јер имају тренера, односно мене, док ја у Косовској Митровици немам свог ММА тренера, већ одлазим у иностранство на ММА кампове како бих се усавршавао и преносио знање на моје чланове.

  • Рођени сте овде и нисте напустили овај град без обзира на веома компликовану ситуацију свих ових година. Шта Вас веже за Косовску Митровицу?

– Лако је отићи и напустити град, изазов је остати у њему и потрудити се да дате свој допринос да он постане бољи и већи град. Поносан сам што сам рођен баш у Косовској Митровици. ззКакви су Вам планови за ову годину? – Планови за ову годину су једноставни, а то је бити још бољи и успешнији него у прошлој, и даћу све од себе да „одбраним” титулу најбољег спортисте и у 2020. години. С.К.

Подели на: