субота, 08. маја 2021. | 00:11

Седамдесет милиона евра од ЕУ; Вучић: Хвала им, нису морали да га дају

Европска унија је определила 70 милиона евра бесповратних средстава Србији у оквиру првог дела ИПА програма за 2020. годину. Све мање каскамо за европским земљама, поручила је министарка Јадранка Јокисмовић. Земљама Балкана јесте место у ЕУ, рекао је председник Вучић, који је присустовао потписивању финансијског споразума.

 

Финансијски споразум за први део ИПА програма за 2020. годину потписан је у Београду, а потписивању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Споразум су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици.

“Заправо предприступни фондови служе за свеукупан развој да земља буде што припремљенија када буде у чланству и да се приближимо просеку”, рекла је Јадранка Јоксимовић, након потписивања споразума.

Каже да данас сваки трећи грађанин Србије зна за неки пројекат који је финансиран из ЕУ, да ли је у питању школа, вртићи, пречишћавање вода.

“Реформе су важне јер оне доносе оно што је бољитак”, рекла је министарка.

“Очекујемо да финализујемо и други део који ће бити 98 милиона евра”, рекла је министарка Јоксимовиић.

У фокусу првог дела ИПА програма за 2020. годину су локални развој, конкурентност и запошљавање.

Церемонију потписивања путем видео-линка пратио је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи. Поручио је да се чека јесењи инвестивиони план за регион.

Вучић: Хвала свим земљама чланицама
Председник Србије Александар Вучић је захвалио комесару јер је, како каже, уложио велики труд како би помогао Србији.

Каже да је реч о новцу који није морао да буде дат Србији.

“Није обавеза ниједне земље ЕУ да новац својих обвезника троши на нас, зато сам веома захвалан, хвала свим земљама чланицама и европској администрацији”, рекао је Вучић.

Објаснио је да ће новац бити уложен у локалну самоуправу, јер су општине када је реч о јавним финансијама слаба карика у односу на републичку владу.

Такође, биће уложен у енергетску ефикасност, односно заштиту животне средине, рекао је Вучић подсећајући да је квалитет ваздуха до доласка короне у Србију био један од најзапаженијих проблема.

Подсетио је да је ЕУ највећи извор директних страних инвестиција.

Навео је и да Србија очекује не само јасну европску перспективу, већ и да се говори и о чланству у ЕУ.

“Знамо да ће уек моћи да се каже да треба да се спроведу реформе, реше проблеми са Приштином. Све разумемо, само бисмо хтели да имате јасну поруку да ћемо, ако се то уради, бити чланица ЕУ”, рекао је Вучић.

Подели на: