Симић: Кључ за наставак дијалога у рукама међународне заједнице, брава у Приштини

О цркви у Новом Брду доста се говори последњих дана. О Косову и Метохији и односу Београда и Приштине тек ће се говорити. После јучерашњих састанака председника Вучића у Братислави о Косову ће бити речи на седници Савета безбедности у понедељак, а потом и у Паризу 1. јула. Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да је кључ да се откочи дијалог у рукама међународне заједнице.

 

Игор Симић каже да је чињеница да је јуче у Братислави могло да се види како са једне стране председник Вучић покушава да одговорним односом према том проблему, али и државничким ставом да се лавовски бори за неко компромисно решење које ће уважити односе и Срба и Албанаца, али пре свега заштитити интересе Срба и Србије.

“Са друге стране имамо однос Тачија који на све могуће начине покушава да опструира дијалог. Када говоримо о томе како откочити овај дијалог, чињеница јесте да се кључ за тако нешто налази у рукама међународне заједнице, пре свега САД, а да је брава у Приштини”, нагласио је Симић.

На питање шта очекује од седнице Савета безбедности УН која се одржава у понедељак, Симић каже да на седницама СБ УН влада поларизација између западних центара моћи и Русије и Кине, као пријатеља Србије.

“Оно што би било потребно јесте да се на тој седници јасно осуди насиље које су приштинске институције спроводиле у претходном периоду, а посебно приликом задњег упада на територију општине Зубин Поток и четири северне косовско-метохијске општине. Оно што је чињеница је да су се у Приштини превише осилили”, додаје Симић.

Према његовим речима то најбоље потврђује чак и напад на припаднике УНМИКА на КиМ.

“Зато дубоко верујем да ће са те седнице бити послата јасна порука да је насиље апсолутно недопустиво и неприхватљиво за решавање отворених политичких проблема”, наводи Симић.

О реконструкцији цркве светог Николе у Новом Брду Симић каже да није само у питању имовине у материјалном смислу, већ је то намера да се отме културнио идентитет, да се фалсификује историја и да се након протеривања 240.000 Срба са КиМ од 1999. године још једном избришуи трагови постојања српског народа.

“СПЦ, пре свега епархија Рашко-призренска која управља манастирима на КиМ, је отварала врата свима који су добронамерни, али не и онима који покушавају да на лажима и фалсификатима изграде некакву своју културу и традицију”, навео је Симић.

Такава потез Приштине, сматра недопустивим.

“Оно што у Српској листи, поред осуде оваквог понашања, изазива забринутост је да, према информацијама које имамо, овај пројекат изазива Амбасада Немачке у Приштини. И ми дубоко верујемо и апелујемо на њих да престану, јер очигледно су били изманипулисани од стране приштинских институција”, закључио је Симић.

Подели на: