уторак, 21. септембра 2021. | 19:18

Симић: Приштина да покаже поштовање према посланицима Српске листе

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да ће та странка прво захтевати да мандатар косовске владе, ко год био, покаже поштовање према српском народу.

 

Игор Симић је, гостујући у емисији “Актуелности” на телевизији Мост, рекао да када неко каже да не жели да сарађује са Српском листом, то значи да не жели да сарађује са српским народом.

“Ми смо на последњим изборима освојили више од 96 одсто гласова, наш легитимитет и легалитет је неупитан, зато што са друге стране имамо партије које говоре да су победници, а за њих је гласало 11 одсто уписаних албанских бирача. За Српску листу, од укупног броја уписаних Срба, гласало је више од 60 одсто. Онда ми треба да поставимо питање њиховог легитимитета”, рекао је Симић.

Према његовим речима, уколико су “они у Приштини” позивали на разговоре посланике и политичке партије који су имали једног посланика након ових избора, онда морају да покажу поштовање и према 10 посланика Српске листе, поред којих стоји 10 градоначелника који управљају свим општинама са српском већином на Косову и Метохији.

Како је рекао, нема људског и грађанског права које Приштина није прекршила када су Срби у питању, па тако сада покушава да одузме и право гласа.

“Ми никада нисмо и нећемо крити да следимо политику Александра Вучића, а то је политика мира, политика компромиса и дијалога и политика проналажења реалних решења, посебно кад је у питању унапређење живота грађана на простору Косова и Метохије, а пре свега Срба и неалбанаца. Оно што у овом тренутку имамо за задатак јесте, пре свега, да сачувамо мир”, рекао је Симић.

Према његовим речима, све скорије изјаве подижу тензију, а прича о тровању јесте пуштање једног опасног балона дезинформација и чистих лажи, која је узбуркала страсти.

“Нама треба позиција унутар тих институција како би заштитили права нашег народа, не на рачун другог, не угрожавајући интересе Албанаца и осталих заједница које овде живе, али апсолутно не покушавамо да ћутимо на све оне нападе којима се Срби, њихова имовина, СПЦ суочавају на простору Косова и Метохије”, рекао је Симић.

Подели на: