петак, 07. маја 2021. | 14:57

Ситуација под контролом, изолација најбоља мера

 Коронавирус однео још једну жртву на северу КиМ. Скоро половина заражених има лакшу клиничку слику и смештена је у Студенстком центру у Косовској Митровици и под сталним је надзором лекара. Тежи случајеви се упућују у терцијарне установе. У општинама Северна Митровица и Звечан, које су 3. априла проглашене за територију под карантином, од прошлог петка ступила је на снагу нова пооштрена мера за сузбијање пандемије коронавируса која се односи на забрањено кретање од 12до 6 часова ујутру

 

У српским срединама на Косову и Метохији, до понедељка 13. априла регистровано је укупно 49 случајева позитивна на коронавирус, од тога два са смртним ишодом. Друга жртва коронавируса је мушкарац, 1965. годиште, из Косовске Митровице који је у тешком стању довежен на Инфективно одељење Клиничко-болничког центра Косовска Митровица одакле је упућен у Клинички центар Ниш али је преминуо у транспорту.

– Очигледно се болест толико развила код овог пацијента да у првом тренутку није личила на ковид позитивне клиничке слике какве смо виђали код лакших клиничких облика, али смо из предострожности узели и брис на Ковид и пердузели све одговарајуће мере, предузели дијагностку али његово стање се буквално погоршавало из часа у час, интубиран је на инфективном одељењу и упућен у Клинички центар Ниш где му је био заказан пријем на одељену, али није стигао до Ниша – рекла је на конференцији за новинаре, у суботу, начелница инфективног одељења у Косовској Митровици др Даница Радомировић. Епидемиолог др Александар Антонијевић из Завода за јавно здравље Косовска Митровица истиче да у разговору са инфектолозима и пацијентима сазнајемо да у случају Ковида клиничка слика пацијента може драматично и брзо да се промени. Према његовим речима дешавало се да код пацијента који је доброг општег стања у наредних пола сата буде буквално борба за живот.

СТАБИЛАН ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ

Због свега тога др Радомировић и др Антонијевић апелују на грађане да не занемарују симптоме, односно да се са појавом првих симптома јаве локалном Дому здравља коме припадају. Узорковање у српским срединама на КиМ се врши од 12. марта а 20. марта је забележен први пацијент позитиван на Ковид – 19. Према томе, како је казао др Антонијевић, на КиМ смо ушли у пету недељу од проглашења епидемије.

– Након месец и по дана од увођења ванредног стања због вируса корона и брзе реакције кризног штаба и као и свих релевантних установа могу да кажем да је епидемиолошка ситуација на простору Аутономне Покрајине Косово и Метохија за сада под контролом – казао је др Антонијевић. – Екипе Завода за јавно здравље и Ковид амбуланти које раде у саставу домова здравља на простору Косова и Метохије од почетка узорковања 12. марта до јуче узорковале су укупно 424 лица, а данас је планирано узорковање још 40 особа. У референтну лабораторију јутрос су послати узорци за 46 лица и ти резултати се очекују вечерас – рекао је доктор Александар Антонијевић на конференцији за новинаре у понедељак 13. марта. У понедељак је регистровао четворо новооболелих од Ковида – 19 на северу КиМ. Од тога је троје из Зубиног Потока и једно лице из Лепосавића. Према подацима од понедељка број оболелих по општинама је следећи: Косовска Митровица – 23 оболела, један преминуо, Звечан – 12 оболелих, Лепосавић – 6, један преминуо, Зубин Поток – 7, Грачаница -1. Од тога у КЦ Србије у Београду смештен је један пацијент, у КЦ Ниш три, у КЦ Крагујевац четири, девет лица са умереном клиничком сликом налази се у КБЦ Косовска Митровица, а 28 лица са лакшом клиничком сликом смештено је у Студентском центру и једно лице је на Сајму у Београду. Оно што охрабрује, како је рекао др Антонијевић у понедељак, јесте да је забележен и први случај излечења од те болести у Косовској Митровици.

– У наредним данима очекујемо још два отпуста, тј. уз два негативна бриса они се отпуштају на додатних 14 дана кућне изолације, што свакако јесу лепе вести – рекао је Антонијевић. По речима начелнице инфективног одељења КБЦ Косовска Митровица др Данице Радомировић на том одељењу хоспитализују се лица са нешто лакшом клиничком сликом. – Сви пацијенти који су иоле тежи и захтевају додатну дијагностику и даље лечење се упућују у Регионални клинички центар Ниш. Исто тако, због преоптерећености тог центра један број пацијената због нешто теже клиничке слике послат је у Клинички центар Крагујевац – казала је др Радомировић. Сви они са лакшом клиничком сликом из свих општина са севара КиМ су смештени у Студентском дому у Косовској Митровици. По речима др Радомировић, они су 24 сата под надзором здравствене екипе. У случају погоршања такви пацијенти се уз прописану процедуру упућују на инфективну клинику али, како каже др Радомировић, за сада није било потребе за тим и сви смештени у дому су стабилног здравственог стања. Како је раније саопштио др Антонијевић међу инфицираним особама је осам здравствених радника, један из Завода за јавно здравље, а остали су радници Здравственог центра и сви су искључени с посла, лече се и њихово стање се прати. Наглашава да је координација Кризног штаба са здравственим установама одлична и да се правовремено предузимају сви кораци за спречавање ширења инфекције Ковид 19.
Др Антонијевић још једном је апеловао на све грађане да ово преостало време до краја епидемије буду у својим кућама и домовима да се придржавају свих оних препорука које је струка наложила.

– Морамо сви да издржимо, сви они у домовима и ми који смо на својим радним задацима који трају и по 24 часа – рекао је Антонијевић. О томе докле ће трајати појачане мере карантина и изолације на свереу КиМ каже да „од нас самих зависи колико ће ово трајати, колико будемо поштовали правила толико ће и мере трајати ”.

НОВИ РЕСПИРАТОР ЗА КБЦ КОСОВСКА МИТРОВИЦА

Свакодневне апале грађанима да поштују мере заштите, да смање контакте и да проводе време у својим кућама упућују и председници кризних штабова. – Шватимо да је ова пошаст јако озбиљна и да морамо, пре свега, да помогнемо нашим лекарима и медицинском особљу које се свакодневно боре и којима је потребна подршка и снага. Можемо им помоћи ако шватимо да је изолација једина права мера – казао је председник Привременог органа Општине Косовска Митровица и председнк општинског Штаба за ванредне ситуације Александар Спирић. Апелује на поштовање потпуне забране кретања викендом и радним данима од подне до 6 ујутро. Како је рекао, може да се похвали да грађани Косовске Митровице, велика већина њих, поштују мере које су одредили кризни штабови на препоруку струке. – Наша политика је искључиво заснована на сузбијању Ковиђ19, на превентивним мерама, али и на омогућавању свих услова за лечење људи који бораве у Студентском центру, на Инфективном одељењу и уопште у све три болнице на КиМ – казао је Спирић. Према Спирићевим речима, присутна је стална помоћ државе Србије и у медицинском материјалу и опреми и у свему што је неопходно. – Из Београда је, на иницијативу председника Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, стигао и респиратор за наш Здравствени центар. То показује да је држава укључена и помаже Здравственом центру, дајте да помогнемо и ми овим људима, да сачувамо здравствени систем. На сву срећу, захваљујући упорности лекара здравствени систем у Косовској Митровици је стабилан и желимо да тако остане – истакао је Спирић. У недељу и понедељак у Косовској Митровици није било нових Ковид позитивних, што према Спирићевим речима јасно говори да предузете мере изолације и забране кретања дају резултате. Подсетимо продавнице и апотеке у Косовској Митровици и Звечану радним данима су отворене од 6 до 12 у подне. Викендом не раде.

У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ И ЗВЕЧАНУ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД ПОДНЕ ДО 6 УЈУТРУ

У општинама Северна Митровица и Звечан, које су 3. априла проглашене за територију под карантином, од прошлог петка ступила је на снагу нова пооштрена мера за сузбијање пандемије коронавируса која се односи на забрањено кретање од 12 до 6 часова ујутру у наредних 14 дана, саопштено је 9. априла након седнице кризних штабова те две општине. Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић рекао је да је након повећања броја инфицираних коронавирусом у општинама Северна Митровица и Звечан опасност за ширење вируса међу грађанима повећана. Ракић је напоменуо да су то потврдили и епидемиолошки извештаји кризних штабова поменутих општина уз пуну координацију са Институтом за јавно здравље, епидемијским службама, руководствима здравствених институција и Министарством здравља, и саопштио да је донета одлука о увођењу нових мера којима ће се олакшати борба против пандемије и грађани боље заштитити. – Обавештавамо вас да смо донели одлуку да се свим грађанима у наредних 14 дана, почевши од сутра, забрани кретање у периоду од 12 часова до 6 часова наредног дана – саопштио је Ракић у четвртак. Од ове мере биће изузета сва лица ангажована у оквиру ланца снабдевања грађана прехрамбеним производима, лековима, затим институције, здравствене службе, сектор безбедности, руководство и основно особље општина као и чланови Кризног штаба са потребним службама. Од ове мере изузети су и грађани којима је преко потребна медицинска помоћ.

– Уколико неко има неке симптоме, или сумња на коронавирус, може хитно да се јави Дому здравља и Клиничко-болничком центру – рекао је Ракић. Све до сада донете мере остају на снази, рекао је Ракић и додао да ће се инфицирани коронавирусом и даље смештати у Студентски центар, до даљег. У периоду када је омогућено кретање грађана, од 6 ујутро до 12, забрањена су сва окупљања на отвореном и затвореном простору, осим у случају организације активности на спречавању пандемије, као и кретање у групи од више од два лица, осим уколико су то чланови породице, нарочито они са малом децом, уз обавезну физичку дистанцу од 2 м. Такође, обавезно је коришћење заштитних маски и рукавица приликом кретања ван домова. Продавнице и продајни објекти су дужни да више пута у току дана дезинфикују своје просторије, а у објекту не могу трговати више од два купца истовремено. – Знамо да се овим мерама ограничавају одређена права и слободе грађана, али ситуација са пандемијом која најдиректније угрожава највећу вредност коју имамо, а то је живот, ове мере се предузимају јер су најбољи начин да се изборимо и победимо. Позивам све грађане на разумевање и подршку овим мерама, јер је ово борба свих нас. Сваки појединац је карика у ланцу одбране живота и хајде да сви заједно будемо најјача карика ове одбране – рекао је Ракић. Осим ове мере у Северној Митровици и Звечану од петка 10. априла у 12 сати на снази је била забрана кретања која је трајала до понедељка у 6 ујутру. Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да је ситуација у Митровици и у Звечану стабилна и под контролом, али да је нова мера у интересу заштите живота и здравља људи.

– Косовска Митровица је мали град. Не смемо да дозволимо да постане жариште. Грађани морају да швате да све мере које су ригорозне јесу у интересу заштите живота сваког човека – рекао је Спирић.
Он је рекао и да је константна подршка Канцеларије за КиМ и државног врха веома важна за грађане у српским срединама на Косову. Додатна мера је и забрана кретања, између Северне Митровице и Звечана, у циљу смањења контакта и бољег контролисања ширења коронавируса. Ова мера је ступила је на снагу 6. априла и трајаће до даљег, потврдио је заменик командира Косовске полиције за регион Север мајор Бесим Хоти.
Хоти је рекао да је првобитни план био да Северна Митровица и Звечан буду општа карантинска зона, али да су градоначелници захтевали забрану кретања између ове две општине у циљу смањења контакта и боље контроле пандемије коронавируса. – Видели смо да то тако неће моћи да функционише, па су градоначелници захтевали да се уведе забрана кретања између Митровице и Звечана, како би било што мање контаката међу људима, а све у циљу како би се боље контролисала пандемија – рекао је Хоти.

ПРИШТИНА У КАРАНТИНУ

Према подацима Института за јавно здравље у Приштини на Косову и Метохији од 8. фебруара, од када се тестирање спроводи, у Лабораторији за молекуларну микробиологију Института за јавно здравље у Приштини, закључно са 12. априлом тестирано је укупно 3.225 сумњивих узорака на вирус САРС-ЦоВ-2. Укупан број заражених корона вирусом на Косову износио је 362. Под медицинским надзором налази се 4.795 лица. Седам лица је изгубило живот у борби са корона вирусом. Највећи број новооболелих је из Урошевца, Призрена и Приштине. У недељу је од 33 новооболеле особе чак 20 било из Приштине, због чега је министар здравља у одлазећој косовској влади Арбен Витија прогласио меру изолације за тај град. Витија је одлуку донео у сагласју са градоначелником Приштине Шпендом Ахметијем, а на препоруку Института за национално здравље, саопштено је из Министарства здравља. Овом одлуком забрањен је улазак у Приштину и излазак из ње. У саопштењу министарства се наводи да су „сви грађани дужни да поштују мере према упутствима Института за јавно здравство, а Министарство предузима ову одлуку ради спречавања даљег ширења пандемије Ковиђ19 на Косову”. Сличну одлуку министар Витија је донео за општине Урошевац и Суву Реку, док је општина Малишево од 3. априла у карантину. Такође, Ограничење кретања грађана на Косову и Метохији биће настављено у истој сатници, од 17 поподне до 6 часова изјутра и након 13. априла, до када је Уставни суд ограничио важење претходне одлуке косовске владе у оставци, тврдећи да је неуставна. Од 23. марта косовска влада одлучила је да у време пандемије ограничи слободу кретања грађана као заштитну меру. Против ове одлуке изјаснио се косовски председник Хашим Тачи, који ју је сматрао супротном Уставу и поднео жалбу Уставном суду. Суд је одлуку прогласио незаконитом, али је оставио на снази све док институције не донесу законске одлуке о ограничавању кретања.

ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ РЕГИСТРОВАНИ ПРВИ ОБОЛЕЛИ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ

У општини Зубин Поток у последњих недељу дана регистровано је седам особа оболелих од Ковида – 19. Прва два случаја позитивна на коронавирус у Зубином Потоку су откривена 6. априла. У циљу спречавања ширења коронавируса, у општини Зубин Поток врши се свакодневна дезинфекција улица, јавних установа, улаза зграда и локала. Председник Кризног штаба општине Зубин Поток Срђан Вуловић апелује на своје суграђане да остану у својим кућама, јер је то најбољи начин да се вирус не прошири. У понедељак, 6. априла, је у центру Зубиног Потока постављена цистерна са које су грађани могли узети средство за дезинфекцију, које је у данима пред нама још једно од средстава заштите од коронавируса. У складу са неопходним предузимањем мера, у селу Зупче у општини Зубин Поток отворена је Ковид амбуланта. Упићен је апел свим грађанима који имају повишену температуру или осећају неке од симптома коронавируса, да се јаве у Ковид амбуланту која је отворена у селу Зупче, сваког дана од 7 часова до 22 сата. Број телефона на који грађани могу контактирати ову амбуланту је 064/4308660. – Такође, обавештавамо пацијенте којима је неопходан препис терапије да не долазе у Дом здравља у Зубином Потоку, већ да се јаве на број телефона 028/460041 – рекла је управница Дома здравља у Зубином Потоку Татјана Влашковић. Може се приметити да
грађани у овој општини поштују прописане мере, као и да свакодневно носе заштитну опрему уколико морају бити на јавном месту. Све јавне установе и службе смањиле су обим рада, па стога нема већег броја радника на истом месту или у истим просторијама.

СИТУАЦИЈА У СРПСКИМ СРЕДИНАМА НА ЦЕНТРАЛНОМ КОСОВУ ПОД КОНТРОЛОМ

Ситуација у вези са епидемијом коронавируса на подручју централног дела Косова и Метохије, за сада, је под контролом. Волонтери општине Грачаница и чланови Локалних савета снабдели су протеклих дана још око 40 породица најосновнијим животним намирницама. У сарадњи са Кризним штабом општине Грачаница обишли су најугроженије породице и старачка домаћинства у Доњој и Горњој Гуштерици и Угљару о којима нема ко да брине, и снабдели их основним животним намирницама, хигијеном и брашном. Претходно, помоћ је подљена породицама из исте категорије становништва у Лепини, Радеву, Скуланеву, Новом Насељу, Липљану, Рабовцу, Батусу, Сувом Долу и Грачаници. Помоћ ће према распореду и приоритетима добити све социјално угрожене породице на територији општине Грачаница а расподела се наставља и наредних дана. – Наши мештани су веома дисциплиновани, што је за сваку похвалу. Волонтери и даље обилазе социјално угрожене породице и старачка домаћинства, а до сада смо поделили око 270 пакета са основним животним намирницама. За наредни период спремили смо још око 280 пакета. Комуникација са свим нашим мештанима је веома добра. За сада је све то попримило једну веома добру организацију. Тренутно нема разлога за било какву бригу, рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић. Он напомиње да нема опуштања, већ треба наставити дисциплиновано до краја, док пандемија не прође. Инспекција коректно ради свој посао, обилазе територију целе општине и све трговинске објекте. За сада није било већих проблема. Нема повећања цена а снабдевеност је добра. – Ситуација је таква да смо сви свесни са чиме смо се суочили и посебно ми је драго што наши мештани озбиљно шватају ситуацију. Све што смо договорили до сада, испоштовано је, каже Поповић. У моментима када пандемија коронавируса улази у критичну фазу, Министарство за заједнице и повратак успешно је окончало први део акције поделе пакета помоћи најугроженијима на Косову. Под слоганом „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ”, од 31. марта до 8. априла, за 303 најугроженије породице на Косову и Метохији укупно је расподељено 10,9 тона хране и 7.562 комада средстава за хигијену. Акцијом су били обухваћени повратници у изоловним срединама, најугроженији становници појединих колективних центара, угрожена старачка домаћинства, породице самохраних родитеља, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи, незапослени, изоловане невећинске заједнице у општинама које су највише погођене пандемијом, између осталих и Роми, Ашкалије, Горанци и Египћани. – Лично смо се уверили да многима још треба помоћи и зато смо интензивирали сарадњу са свим институцијама и међународним партнерима који могу и желе да помогну, каже министар Далибор Јевтић. Акција је спроведена у координацији са локалним органима власти и уз несебичну помоћ 48 волонтера, поштујући прописане мере заштите. Општине које су биле одабране програмом помоћи су: Исток, Каменица, Клокот, Клина, Пећ, Ораховац, Липљан, Обилић, Вучитрн, Штрпце, Гњилане, Грачаница, Витина, Урошевац, Ранилуг, Партеш, Ново Брдо и Приштина. По налогу Кризног штаба општине Грачаница прошле недеље извршена је дезинфекција јавних површина у циљу спречавања и ширења вируса. Шодно препорукама Кризног штаба и у сарадњи са општинским јавним службама у Грачаници је извршена дезинфекција јавних површина на најфрекфентнијим местима. Обављена је дезинфекција око зграде Општине Грачанице, Дома здравља, Полицијске станице, Поште, главног пута кроз Грачаницу, прилазима банака и слично. Од надлежних и апел да и даље треба поштовати донесене мере, уз савет грађанима да имају што мање контаката, како бисмо опасност од епидемије свели на минимум.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ УРУЧИЛА МОДЕРНО САНИТЕТСКО ВОЗИЛО ЗЦ ГЊИЛАНЕ

Канцларија за Косово и Метохију обезбедила је ново санитетско возило за потребе Здравственог центра „Гњилане“, који функционише у оквиру здравственог ситема Републике Србије. Возило је овом центру 9. априла уручио помоћник директора Канцеларије за КиМ, Дејан Павићевић. Оно је опремљено најсавременијом опремом укључујући и мобилни респиратор који ће бити кориштен у случају потребе транспорта пацијената са проблемима органа за дисање укључујући и евентуалне пацијенте са тежом клиничком сликом на Ковид – 19. Директор Здравственог центра Гњилане др Зоран Перић се завхалио на донацији истакавши да је она веома драгоцена, нарочито у актуелним околностима, када се над целим светом надвила опаснст од пандемије коронавируса. Приликом уручивања санитетског возила Здравственом центру Гњилане речено је, поред осталог, да је у овкиру овог центра у склопу болнице у Пасјану формирано изолационо олељење уз подсећање да болница располаже са 50 лежајева. Како наводе, до јутарњих сати 9. априла тестирано је 9 особа на коронавирус и сви су узорци били негативни а најављено је тестирање још 15 особа у току дана. Наглашено је, такође, да се све неопходне медицинске услуге у Здравственом центру Гњилане одвијају редовно, укључујући и породилиште које ради и у коме се до почетка априла, а од проглашења пандемије родило седам здравих беба. У Здравственом центру Гњилане, поред Срба, лече се и припадници других националних заједница из овог региона.

ОПШТИНА ЛЕПОСАВИЋ ДОНИРАЛА ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ КОВИД АМБУЛАНТИ У ЛЕПОСАВИЋУ

Ковид амбуланата у Лепосавићу ради већ десетак дана и општина Лепосавић најновијим пакетом помоћи настоји да обезбеди безбедан рад здравствених радника који су на првој линији одбране од коронавируса. Опрему чине заштитне маске, заштитне рукавице, бестелесни мерачи притиска, каљаче, скафандери и визири. Све ово постало је неопходно у раду здравствених радника и може се рећи да су они сада безбедни и заштићени у раду са пацијентима. Сву ову помоћ обезбедила је општина Лепосавић и општина Стара Пазова која потврђује свој братски однос и солидарност и у овако тешким ситуацијама као што је борба са коронавирусом који је захватио цео свет. Захваљујући на донираној помоћи, коју је председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић уручио Дому здравља, захвалила се начелница ове установе Љиљана Вулкадиновић, која је истакла да се континуираном помоћи стварају добри услови за рад ове здравствене установе и здравствених радника. – Ми смо овде због наших пацијената и радимо све да добију адекватну услугу – истакла је Вукадиновићева и додала да ће ова опрема много значити запосленима у Ковид амбуланти. Лекар Никола Лазовић, који је иначе и одборник у Скупштини општине Лепосавић, казао је да ће ова опрема олакшати рад секундарном систему здравства јер овде у Лепосавићу у овој амбуланти јављају се сви они који осете симптоме вируса, а то је сув кашаљ, температура, малаксалост и тешко дисање. Зато је ова опрема значајна да наши лекари техничари буду заштићени и пруже адекватну прву здравствену заштиту пацијентима. Зоран Тодић, председник Привременог органа општине Лепосавић казао је да је посебно захвалан братској општини Стара Пазова која и овој тешкој ситуацији за све нас, мисли на нас и донираном опремом доприноси да се што успешније боримо против ове тешке болести. Тодић је подсетио да је већ данима непромењена ситуација што се тиче оболелих од Ковид 19 вируса из ове општине.

Извештачи „Јединства“

БРОЈЕВИ ТЕЛЕФОНА ШТАБОВА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА КиМ

Лепосавић 028 83092 028 84709

Косовска Митровица 028 421140 028 421141

Звечан 028 664728

Дом Здравља Зубин Поток 064 8226710 064 8706844 028 460041

Косовска Каменица Здравствени центар 028 075013 028 074209

Гњилане 028 077311

Ново Брдо +377 44 577066

Косовска Витина 065 2513233 066 440990 065 8413233

Липљан кризни штаб Дом Здравља Помоћ за храну и лекове049 371588 038 86829 038 86280

Приштина 066 8110952

Косово Поље 038 84057 038 84094

Обилић ДЗ Обилић 028 467366 028 467066

Вучитрн Дом Здравља 028 467 572 028 467 572

Штрпце 029070639 029070568

Ораховац Амбуланта Ораховац Црвени Крст Председник штаба 044 960762 029 276931 044 653558 049 315575

Велика Хоча 044618957 045884549 Пећ 049198829

Клина+383 49 581247 +383 49 179275 +383 49 64836

Исток +383 49 247237 064 5958428

Србица 064 3492959 064 9648386

Гора +383 49 287418

Качаник 064 2905282

Подели на: