субота, 23. октобра 2021. | 22:58

Спирић: Молимо старије од 65 година да не излазе напоље, волонтери су ту за вас

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић састао се са тимом волонтера који су предвиђени за помоћ старијим и немоћним лицима као и свима којима је помоћ неопходна.

 

Косовска Митровица тренутно броји 125 волонтера, чији се број увећава из часа у час а подељени су у две групе и раде по принципу позива. Прва група обухвата млађе волонтере, од 18 до 25 година а друга од 25 до 40.

“Грађани Косовске Митровице су свесни у каквој озбиљности се налази овај град као и ми као Привремени орган улажемо изузетне напоре у разговору са старијима укажемо на све оно што је опасност за њих. Организовали смо волонтере, чији је основни задатак пружање помоћи старијим људима од 65 година”, рекао је председник Привременог органа.

Он наводи да Привремени орган општине Косовска Митровица чини све у интересу грађана, како би их заштитили.

“Нажалост, поједини медији су пренели да је Привремени орган увео полицијски час. Привремени орган чини све у интересу грађана како би их заштитили, без обзира на националност. Наш основни задатак је да саветујемо и упутимо препоруке и дајемо савете да се избегавају окупљања и кретања и да се слушају препоруке ресорних министарстава. Није реч о никаквој наредби већ о препорукама и саветима који су у интересу сваког појединца и тичу се свих нас”, рекао је Спирић.

Он додаје да грађани треба да повећају друштвену одговорност, када је у питању лична хигијена, ношење заштитних маски и рукавица.

“Треба да будемо и друштвено одговорни, када су у питању ношење маски и рукавица и лична хигијена. Оно што је битно је да се велики број младих људи сам јавио како би пружили помоћ, кроз волонтерски рад, управо старијим лицима од 65 година. Само у самоизолацији, успећемо да пребродимо ову пандемију која је задесила човечанство и успећемо, сви солидарни и уједињени, без икаквих политичких осцилација”, наводи Спирић.

Спирић апелује на грађане Косовске Митровице да не праве залихе и купују онолико колико им је потребно јер су све продавнице у граду добро снабдевене.

“Хране има довољно и грађани Косовске Митровице не морају да страхују. Прехрамбене продавнице у Косовској Митровици су добро снабдевене. Максималне напоре даје и КБЦ Косовска Митровица којег треба да заштитимо како и Завод за јавно здравље Косовска Митровица и Дом здравља, да одлазимо до болнице из преке потребе. Морам да истакнем да су Завод за јавно здравље, ватрогасне јединице и Јавно комунално предутеће „Стандард“ активно укључени у дезинфекцију не само улица већ и свих јавних предузећа. Тамо где нисмо стигли, стићи ћемо у наредним сатима. Наш интерес је да штитмо околину и установе али и лица старија од 65 година. Када су у питању лекови, успећемо да кроз партиципацију и све оно што је вама прописано да волонтери иду до најближе апотеке и да старијим грађанима обезбеде потребне лекове. Нема потребе да стварамо панику и морамо да функционишемо у оваквим условима и даћемо све од себе јер је наш интерес да сачувамо наш град и свакој појединца који живи у њему“, каже Спирић.

Милош Миљковић, један од волонтера каже да се добровољно пријавио пошто је угледао оглас. “Чим сам видео да је објављено да су потребни волонтери на новонасталу ситуацију, одмах сам се добровољно пријавио и ево управо смо старојој госпођи однели лекове и оно што је она захтевала. Позвао бих све другаре, пријатеље и комшије као и људе добре воље да изађу у сусрет и помогну старијим грађанима у Косовској Митровици”, рекао је Миљковић.

Јованка Лечић, старија грађанка Косовске Митровице каже да је путем телефона ступила у контакт са волонтерима, те да су је недуго после разговора, они обишли. “Позвала сам број телефона и претпостављена ми је рекла да ће послати једног дечка, да ће он доћи. Он је дошао на време, отишао је и купио ми потребне намирнице и вратио се веома брзо”, казала је Јованка и захвалила се волонтерима на сарадњи.

Спирић је још једном апеловао на грађане старије од 65 година да не излазе из својих домова већ да позову волонтере који ће им радо изаћи у сусрет.

Подели на: