недеља, 01. августа 2021. | 10:09

СРАМНИ НАПАДИ НА БЕСПРЕКОРНОГ НОВИНАРА

Председник Србије Александар Вучић, Удружење новинара Србије, Срби на КиМ, Канцеларија за КиМ, и бројни други осудили су претње и дали подршку у раду уреднику српског недељника „Јединство” и часописа за културу и књижевност „Стремљења” на КиМ Ради Комазец

 

Изненадни, ничим изазвани, очигледно оркестрирани и твитерашким простаклуком подржан, сраман, гнусан и подли чин професије, недоличан, непримерним сарказмом и нескривеном претњом, обојен изливом беса и мржње према нашој уваженој колегиници Ради Комазец, запрепастио је и веома узнемирио велики део преосталог српског народа на КиМ, а и знатно шире. Тим више што наша позната и призната новинарка испољава огромну посвећеност истраживачком новинарству, непрестано и неизоставно потврђујући сопствену аутентичност и непорециву озбиљност прилаза и прихватања чињеница, не доводећи у питање нипошто и никада личну пристојност, сопствену човечност и општу хуманост. Став и однос према новинарској професији Рада Комазец заснива на урођеној неисцрпној енергији, образовању и завидном интелектуалном домету. Због истанчаног осећаја за праведност и истину, моралних врлина и њене исконске аверзије на сталне прогоне, неправде и тлачења којима вековима изложен српски народ, Рада Комазец је засметала многима. Понајвише онима који за патње и страдања српског народа немају разумевање или бар сажаљење. Управо због принципијелности, толеранције и саосећајности са патњама недужних, обесправљених, прогнаних и беспомоћних људи свих вера и нација, Рада Комазец је уважена и омиљена у свом народу, посебно оном напаћеном и изолованом на Косову и Метохији. Зато срамни, безумни притисци и све скарадне досетке самозваних новинских елитиста и њима одатих бездушних твитераша неће довести до пуке ревитализације вредносних ставова наше новинарке. Доживела је прогон два пута у једној деценији и уперене пушчане цеви обављајући новинарски задатак, кроз десетине репортажа дочарала је читаоцима прогон, убиства и страдања Срба на Космету и у Хрватској, кроз врло читане колумне обрадила политичке недаће Срба кроз историју и доживела да буде и сама етикетирана од неистомишљеника те да јој се упућују увреде и претње.

У СЛУЖБИ НАРОДА

Због тога се она обратила, пре свих струци, Удружењу новинара Србије, коме и сама припада, али и полицији, да је с правом заштите због претњи од многих које су јој, после 26. априла, упућене на друштвеним мрежама. – Ни ја, ни „Јединство”, ништа увредљиво не пишемо о било ком функционеру, без обзира на то да ли је на власти, или је некада био на власти. Ваљда је нормално да новинари раде свој посао, а да народ бира ко ће и колико да буде на власти. Тако је у демократским и пристојним земљама. Имам и сувише животног и новинарског искуства, свој став и своје мишљење, да би ми било ко наметнуо оно што он жели – написала је УНС-у Комазец тражећи да је заштите. – Јачи талас увреда кренуо је после питања психијатру проф. др Ивани Карличић Сташевић: „Како објаснити да Срби на Косову и Метохији 20 година издржавају у гету и непријатељском окружењу, а поред тога сачувају ментално здравље, солидарност и хуманост и могу ли бити пример издржљивости свима осталима како пребродити дане у изолацији због глобалне пандемије коронавируса? Тада је кренуло извртање мојих питања и порука као што су: „Опет ова Рада булазни о Косову” и „гора је од Короне”, али то нисам шватила озбиљно – навела је Комазец. – У „култној” емисији „Утисак недеље” од (26. априла 2020.г.) водитељка је оценила неаргументовано да сам ја ништа у новинарству. До тог закључка је дошла на основу мог питања упућеног министру Златибору Лончару: „У којој мери су обновљене здравствене установе у Србији, олакшале борбу са коронавирусом”? Њен гост шоумен назвао је све поменуте новинаре у тој емисији багром, међу којима сам била и ја. „Дакле, стотине страница мојих репортажа о судбинама људи, интервјуа са људима из културног, политичког, духовног живота, са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији, колумни и рецензија за књиге, шоумен је бацио у ђубре – прецизира Комазец. Након емисије кренуле су озбиљне претње и напади, а случај је пријављен полицији. .„Јединство” се никада није бавило сензационализмом, манипулацијама, неистинама, подвалама, већ је у служби јавног интереса српског народа на Косову и Метохији.

ОСУДА СА СВИХ СТРАНА

Редакција листа „Јединство” је путем саопштења одмах најоштрије осудила бруталне претње упућене новинарки Ради Комазец путем друштвене мреже Твитер а које је, изазвала емисија „Утисак недеље” где је новинарка названа погрдним именима. Наша новинарка је етикетирана, на тај начин, као „зло у новинарству”, да јој се црта мета на челу и доводи живот у опасност. Рада Комазец је не само
беспрекорни медијски прегаоц већ више од две деценије је, афирмисани борац за новинске и сваке друге слободе, и добитник бројних престижних новинарских награда. Зар смо и то дочекали да се листу „Јединство”, који опстаје деценијама на косовској ветрометини и нашој храброј новинарки Комазец, која је преживела два прогона, са ужасним изливом мржње прети нестанком у главном граду. Опстајемо деценијама у непријатељском окружењу као и народ којем служимо и поручујемо им да неће спречити непристрасне и храбре новинаре „Јединства”, ни у Београду ни на Косову и Метохији да обављају своју часну дужност у јавном интерсу српског народа на КиМ. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић саопштио је, 3. маја, да стаје у одбрану уреднице недељника „Јединство“ Раде Комазец јер је, како је навео, данима изложена најпримитивнијим претњама и увредама „оних којима њена професионалност и истинољубувост нису по вољи“. „Уз нападе на Раду Комазец боли и ћутање дела тобож независне стручне јавности и пред порукама мржње, али и пред оваквом врстом насиља, поготово на Међународни дан слободе медија, само зато што се појединим круговима не допадају њени патриотски ставови“, навео је Ђурић у писаној изјави, а саопштила Канцеларија. Казао је да је Комазец изложена „салвама примитивизма и простаклука“ које јој на друштвеним мрежама али и јавно у телевизијским емисијама упућују припадници квазиелите и самозвани арбитри истине. „Не могу ћутати пред чињеницом да је једна српска новинарка изложена прогону због тога што се бори да Србија буде нормална земља и због тога што је шампион професионалности и стручности у поређењу са онима који је нападају“, додао је Ђурић.

НЕДОПУСТИВИ НАПАДИ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗАМ

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић, поводом учесталих напада и вређања новинара, поново је осудио сваки такав поступак, у којем предњаче понижавања на друштвеним мрежама и апеловао на целокупно друштво да своја незадовољства и другачије ставове испољавају на легалан начин, а „не угрожавањем и претњама медијским радницима“. Он је у саопштењу навео да посао новинара, између осталог, подразумева и постављање питања за која сматра да су у јавном интересу и због тога не смеју бити мета напада оних који мисле другачије. „Нико никада не треба, нити сме бити нападнут, вређан или понижаван зато што ради свој посао. Последњи пример таквог недопустивог односа према професионалном новинарству су претње одговорној уредници приштинског листа „Јединство“ Ради Комазец. Новинари су ту како би грађанима пренели и пружили информације, а ако се некоме те информације не свиђају постоје другачији начини на које то могу решити, а који не подразумевају ниједан облик вербалне или физичке силе. Напади и притисци на новинаре су за најоштрију осуду у сваком демократском друштву, којем припада и Србија”, навео је Гајовић, а преноси прес служба Министарства културе и информисања. Како се додаје, Министарство је изразило уверење да ће надлежне институцује учинити све да се сви актери укључени у ове случајеве приведу правди и примерено казне.

ПОДРШКА ОД СРПСКОГ НАРОДА НА КиМ

Огроман број наших колега, читалаца из свих делова Косова и Метохије, Србије и дијаспоре јавило се редакцији „Јединства”, али и обратило се нашим новинарима по терену дајући подршку у раду нашој новинарки и уредници. Сви су сагласни у једном да је Рада Комазец храбар, вредан и честит новинар коме је истина на првом месту и који се буни против неправди и лажи.

ЦОМНЕТ

Осуда бруталних напада на новинарку Раду Комазец Удружење електронских медија Цомнет захтева одлучну реакцију надлежних органа у вези са скандалозним претњама упућеним новинарки Ради Комазец. На сам Дан слободе медија новинарка „Јединства” затражила је заштиту струковног удружења, јер је већ данима изложена бруталном линчу на друштвеним мрежама, само зато што је министру здравља поставила питање које није по вољи колега из медија са уређивачком политиком блиском политици појединих тајкуна. Салвама псовки, претњи и увреда обрушили су се на њу баш они који се декларативно залажу за слободу медија. У њиховом начину борбе оличено је комплетно лицемерје њиховог деловања и нетолеранција за било какво мишљење које се разликује од њиховог. Ради Комазец изражавамо пуну подршку и тражимо да јој се обезбеди сигурност и право на рад. Још једном истичемо да је слобода медија крхка демократска тековина, коју морамо чувати, поготово од оних који би да је крше, док се парадоксално заклињу у њу.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ

Полиција и тужилаштво да утврде ко прети Ради Комазец Удружење новинара Србије (УНС) очекује да полиција што пре утврди ко преко друштвених мрежа прети одговорној уредници „Јединства” Ради Комазец и позива све новинаре и медијске раднике да не доприносе ширењу увреда на рачун колега. Како је колегиница Комазец навела у писму УНС-у, увреде на њен рачун почеле су због питања која је постављала на конференцијама за новинаре кризног штаба, а претње су уследиле након последњег „Утиска недеље” у којем је једно њено питање министру здравља Златибору Лончару уврштено у предлог који је водитељка Оља Бећковић најавила као „полтронска посла”. На друштвеним мрежама су потом објављене претње, које су полицији пријављене, у суботу, 2. маја. УНС очекује да полиција и надлежно тужилаштво предузму све неопходне мере да идентификују особе које су претиле Ради Комазец и покрену поступке против њих.

ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ АКО ЈЕ НЕКО СВОЈОМ ПИСМЕНОШЋУ И ОБРАЗОВАЊЕМ ДОКАЗАО ДА ЗАСЛУЖУЈЕ ВАЖНО МЕСТО У СРПСКОМ НОВИНАРСТВУ, ОНДА СТЕ ТО ВИ И ВАША КУЋА

Председник Србије Александар Вучић осудио је нападе на друштвеним мрежама на новинарку приштинског листа „Јединство” Раду Комазец и истакао: „Посебно ми је и лично жао што се то вама догодило. Не зато што ја волим те патетичне поруке као неки други људи на политичкој сцени Србије, већ зато што, ако је неко и својом писменошћу и својим образовањем доказао да заслужује важно место у новинарству Србије, онда сте то ви и ваша кућа. Шта да радите – запитао се председник и додао: – Данас је агресивно и непристојно понашање посебно изгледа на цени и неретко вас је срамота да слушате како се неки људи обраћају дамама. Извините због тога. Мене је срамота у њихово име. Ја сам сигуран да наш народ на КиМ добро зна како и шта ви радите, а када би неки други знали каква је ваша животна прича сигуран сам да би се бар мало постидели. Још једном од мене као председника примите извињење због тога што се догодило у нашој земљи, али вас молим да се осећате сигурно као што верујем да и сви они други који другачије мисле и од мене и од вас осећају сигурно и безбедно- рекао је председник Србије Александар Вучић нашој новинарки и уредници Ради Комазец

Зоран Влашковић

 

Подели на: