субота, 31. јула 2021. | 17:32

Србија „доставила доказе о ратним злочинима“ против косовског председника

Бивши српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је за БИРН да је његова канцеларија сведочила хашким истражитељима о наводној улози косовског председника Хашима Тачија у злочинима које су починили припадници Ослободилачке војске Косова током сукоба 1998-99.

Бивши главни тужилац за ратне злочине Вукчевиц́ изјавио је за БИРН да су, док су испитивале наводну трговину органима од стране бораца Ослободилачке војске Косова, српске власти прикупиле доказе о наводној улози Хашима Тачија у ратним злочинима, која је потом прослеђена хашким истражитељима.

Хашко специјално тужилаштво саопштило је прошлог месеца да је подигло предлог оптужнице са десет тачака за Специјалне коморе Косова, која Тачија и друге терети за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујуц́и убиства, насилне нестанке, прогон и мучење. Тужиоци су јуче почели да испитују Тачија у Хагу.

Вукчевиц́, који је у Србији био главни тужилац за ратне злочине од 2003. до краја 2015, навео је да су српске власти сарађивале са Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу на истрагама наводне трговине органа заробљеника од стране бораца ОВК.

„Хашко тужилаштво је истраживало злочине (команданта Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја који је постао политичар, а који је на крају ослобођен оптужби), па су отишли до Жуте куц́е (зграда у Албанији у којој су наводно узимани органи затвореника), али нису имати мандат за Албанију, јер је сам Хашки трибунал био искључиво за земље бивше Југославије“, рекао је Вукчевиц́.

“Видели су оно што су видели, снимили и тако даље, а касније су нам уступили своја сазнања”, додао је.

Вукчевиц́ и његове колеге су потом отишли у Албанију и са локалним тужиоцем обишли око 12 локација где се сматрало да су жртве трговине органима можда сахрањене. Рекао је да су, такође, пронашли доказе о Тачијевој улози у злочинима које су починили борци ОВК током рата на Косову.

Све што су пронашли проследили су известиоцу Савета Европе Дику Мартију, који је објавио експлозивни извештај у коме се наводи да су вође ОВК, укључујуц́и Тачија, биле умешане у „трговину органима, отмице и малтретирање затвореника“ током рата.

Тачи, ратни командант ОВК, с којим су у понедјељак разговарали хашки тужиоци, више пута је негирао било какве недоличне радње.

Извештај Дика Мартија довео је до успостављања Специјалне истражне групе Европске уније (СИТФ) која је испитивала тврдње.

Вукчевиц́ је рекао да је српско тужилаштво за ратне злочине пружало логистичку подршку и сарађивало у организовању испитивања око 400 сведока од стране СИТФ-а.

„Сарадња Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и СИТФ-а (Специјална истражна група) трајала је до септембра 2016. године и реализована је на основу захтева за координацијом“, потврђено је за БИРН из српског тужилаштва за ратне злочине.

Није одговорено на питања БИРН-а о наводним злочинима, њиховим жртвама и месту на ком су почињени.

Након завршетка рада СИТФ-а у септембру 2016. године, формирано је Специјално тужилаштво Косова за припрему оптужби против осумњичених којима ц́е се судити у Специјалистичким коморама Косова у Хагу.

Обе институције су део косовског правосудног система, али су смештене у Холандији, а особље чине интернационалци. Оне су формиране под притиском западних савезника Косова, а многи косовски Албанци их доживљавају као увреду рату ОВК за ослобађање од српске владавине.

Упитанаи о улози Србије у пружању доказа, из Канцеларије Специјалног тужилаштва је саопштено да „не дају информације о суштини или механици истраге“.

Вукчевиц́ је такође рекао БИРН-у да је Тачија истраживало српско тужилаштво због наводних ратних злочина у случају из 1990-их.

То је изазвало буру у априлу 2015, када је невладина организација са седиштем у Београду организовала конференцију у главном граду Србије о европским интеграцијама балканских земаља и позвала Тачија да буде један од говорника. Српске власти претиле су да ц́е га ухапсити ако уђе у земљу.

Српско тужилаштво за ратне злочине потврдило је да “води предистражни поступак против Хашима Тачија због извршења кривичног дела ратног злочина против цивила у саизвршилаштву са другима”. Није дало никакве детаље о наводним злочинима.

Подели на: