недеља, 09. маја 2021. | 15:01

Србија почасни гост Пуђијанг иновационог форума

Председница Владе Ана Брнабић учествовала је преко видео-линка на Пуђијанг иновационом форуму који се одржава у Шангају, у организацији Министарства науке и технологије НР Кине и владе града Шангаја.

 

Пуђијанг иновациони форум представља један од најзначајнијих скупова глобалних достигнућа у области иновација и технолошког развоја, а на церемонији свечаног отварања, видео-порукама су се обратили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и премијер Кине Ли Кећијанг.

Учешће наше земље на овом форуму представља јединствену прилику да партнерима из Кине, као и целог света, представимо Србију као једну од најперспективнијих инвестиционих дестинација у овом делу Европе, где поред изванредних услова за развој индустрије, постоји велики потенцијал за пословну сарадњу у областима иновација, истраживања и слично.

Премијерка је у свом излагању посебно истакла однос Србије и НР Кине у научно-технолошким иновацијама који одсликава једнакост и узајамну корист, са нагласком да је Кина наш свеобухватни стратешки партнер и да наша земља жели посебно да развије још ширу сарадњу у областима о којима се говори на форуму, како би искористила будуће шансе дигитализације, унапредила повезаност и усавршила своју дигиталну трансформацију.

“Научно-технолошка и иновациона размена између Србије и Кине показује како земље различите величине и економске снаге могу савршено сарађивати на узајамно користан начин, истовремено подржавајући глобалну дигиталну интеграцију и подстичући прекограничну сарадњу. Наша сарадња се овде не завршава. Постоје многа нова и неистражена подручја за даље унапређење наших научних и технолошких веза и сигурна сам да Пуђијанг иновациони форум створити бројне такве могућности, и подстаћи бројне пословне и људске контакте”, рекла је премијерка.

Кина у својој развојној стратегији велику пажњу усмерава на иновације, науку и технолошки развој, уз велика улагања у производе и услуге високе технологије, попут вештачке интелигенције, информационих технологија, биотехнологије, роботике, интернета, зелене енергије и возила.

Премијер Кине Ли Кећијанг је у свом обраћању истакао да су научне и технолошке иновације неисцрпна покретачка снага за даљи развој и напредак друштва. Такође, додао је да кинеска влада посвећује огроман значај овим иновацијама, као и да су развојне стратегије владе вођене иновацијама, а посебна пажња посвећена је промовисању масовног предузетништва, иновација, одрживог економског развоја зарад континуираног побољшања живота грађана.

“НР Кина је постигла велики напредак у развоју науке и технологије. Увек смо одржавали отворен став и посвећеност промовисању међународне научне и технолошке сарадње ради постизања узајамне користи и добитних резултата у научним и технолошким иновацијама”, изјавио је кинески премијер.

Подели на: