Срцем за срце Србије

Десету годину за редом СКУД ,,Извор” из Париза уручило помоћ деци из Метохије На празник Светог Пантелејмона у манастиру Високи Дечани се окупило 63-оје деце из разних српских средина у Метохији.

 

Са родитељима дошли су да се сусретну са светињом, али и са групом Срба из Париза који су за њих припремили новчану помоћ и пригодне поклоне. Чланови СКУД ,,Извор” из Париза су у сарадњи са манастиром Високи Дечани и оцем Исаијом, направили избор породица са децом којима је овога пута уручена помоћ. У акцији ,,Срцем за срце Србије” организованој десету годину за редом, СКУД ,,Извор” је прикупио 6.500 евра. Новац је подељен деци из сиромашнијих породица из Ораховца, Велике Хоче, Осојана, Рудице и других метохијских места. Председник СКУД ,,Извор” Далибор Игњатовић је изразио радост што је опет у Високим Дечанима и што је могао да са својим пријатељима обрадује више од шездесеторо деце: – ,,Срцем за срце Србије” је акција у којој су учествовали родитељи и пријатељи деце из нашег друштва, али и друга друштава из Париза и са 6.500 евра, колико смо ове године прикупили и донели, укупна сума којом смо до сада помогли децу на Косову и Метохији за десет година рада је прешла 60.000 евра – рекао је Игњатовић. Далибор је рекао да се људи у њихове акције делом укључују јер чују нешто о овдашњем животу у медијима, али да је много важније то што они кад дођу на Косово и Метохију, направе фотографије, сретну се са људима и децом, и то тамо прикажу. – Кад дођемо у Париз ми показујемо каква је реалност овде уз помоћ наших емоција и фотографија које смо направили и кад су у питању светиње, али и људи, монаси – рекао је Далибор. Да сарадња деце из Париза са децом у Метохији траје годинама, потврдила нам је и Дубравка Стијовић, секретар СКУД ,,Извор”.

– Наше фолклорно друштво броји 65-оро ђеце која су распоређена у три различите групе и ми сваке године поводом Божића и Ускрса организујемо радионице на којима ђеца стварају сувенире и поклоне за ђецу из енклава. Пре неколико година смо започели ту сарадњу па смо пре две године доњели и икону Св. Саве коју су ђеца сама правила уз помоћ наше другарице која је уметница и бави се сликањем и вајањем. Ове године смо доњели једну малу књигу у којој су слике и поруке упућене ђеци из Осојана, пошто имамо посебну сарадњу са ђецом и Соњом из Осојана. Ђеца су написала и писма тако да смо поносни на ту сарадњу коју смо остварили са ђецом одавде. Ми се искрено надамо да ће доћи дан када ћемо моћи ђецу отуд да доведемо овђе, па да се лично упознају или ће се можда створити услови да ђецу одавде одведемо у Париз код својих вршњака – рекла је Дубравка. Срби који живе у Паризу имају пуно својих обавеза и свој посао, али по речима ове младе жене све што она и њени пријатељи раде, раде за ,,наше добро”: – Све што ми тамо радимо у оквиру нашег друштва радимо за наше добро, и са пуно воље и љубави. Свака субота је резервисана за ђецу тамо, а самим тим и за ђецу овђе, јер заједно нешто стварамо и за њих. По Дубравкиним речима Срби у Метохији живе за нијансу боље од ранијих година, али им се треба омогућити још бољи живот. – Сваке године се радујемо љету када можемо да дођемо и да их поново видимо, и мени је веома драго кад видим ту неку ђецу која су пре неколико година биле бебе, сада имају осам и девет година, порасли су. Дубровка је са мајчине стране пореклом из Пећи па се у Метохији осећа као код куће ,,као своја”, али је њој и њеним пријатељима из „Извора” циљ, да што више људи који никада нису били на Косову и Метохији привуку, да дођу, виде, помогну колико могу.

– Ми ћемо да се потрудимо да причамо и пренесемо истину. Ја свима причам, и причам на сав глас, и ја сам успјела да неколико колега из моје фирме, који никад пре нису били на Косову и Метохији, доведем прошле године. Надамо се да ће следеће године наша група бити већа и да овђе буде више ђеце. О. Радић

Подели на: