уторак, 21. септембра 2021. | 18:47

“Странке победнице” не желе Љимаја и Пацолија у влади

Странке са највише добијених гласова на ванредним косовским изборима – покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова (ДСК) противе се идеји формирања нове владе са коалицијом НИСМА – Алијанса ново Косово – Партија правде, у чему аналитичари у Приштини виде могућност за расписивање нових избора, јер две водеће странке саме вероватно неће имати довољно посланика за просту већину у парламенту.

 

Званичници покрета изјавили су да неће упутити позив за сарадњу ниједној странки која је била у претходној влади, без обзира на коначне резултате избора.

“Ми као странка нагласили смо да је врло важно имати владу чистих руку која ће другачије управљати, борити се против организованог криминала и институционалне корупције и донети програм који ће омогућити економски развој земље, бољу здравствену заштиту и још много тога квалитативном едукацијом”, рекла је заменица председника Самоопредељења Фатмире Колчаку.

“Сада је јасно да су гласањем грађани казнили оне који су лоше управљали и на основу тога би се очекивало да те странке остану у опозицији”, пренела је она.

Беса Гаџери, кандидаткиња ДСК за посланика, изјавила је да ће победничка странка (Самоопредељење) одлучити да ли жели да позове коалицију НИСМА-АНК-ПП на разговор о формирању нове владе и напоменула да изборни процес још није завршен и да “не могу да нагађају како ће се шта догодити”.

Истовремено, аналитичар Рамуш Тахири је за Зери рекао да је учешће коалиције НИСМА-АНК-ПП неопходно за функционисање владе.

“Самоопредељење и ДСК немају 61 глас. Требаће им шест гласова НИСМЕ. Сада је изазов формирање нове владе и може се догодити да земља крене на нове изборе”, упозорио је Тахири.

У току поновно бројање гласова са преко 1.400 гласачких места

У Приштини је у току поновно бројање гласова са преко 1.400 гласачких места, због чега ће се на потврђивање коначних резултата ванредних избора од 6. октобра чекати још десетак дана.

Тек тада ће бити и званично потврђено да ли је коалиција НИСМА – АНК – ПП прошла праг од пет одсто. Према подацима на које се позивају поједини медији у Приштини, коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија изнад је изборног прага за 18 гласова.

Прескочила је изборни цензус пошто су Изборни панел и Врховни суд одлучили да одбаце 3.700 гласова из централне Србије пристигле поштом.

Члан НИСМА Дардан Гаши рекао је да понашање “Самоопредељења” поткопава изгледе за партнерство у следећој косовској влади, а није искључио могућност да партија АНК Беџета Пацолија гласа за Куртијеву владу, преносе медији на албанском.

Гаши је рекао да је НИСМА раније одржала састанке са ДСК, али не и са Самоопредељењем и додао да је предизборна коалиција између Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија, након многих покушаја успела да пређе цензус и да има шест мандата у парлменту.

Према његовим речима, два мандата ће добити странка АНК, која је отворена за разговоре са Самоопредељењем како би постала део владе.

Сада чекамо потврду резултата, али наравно, понашање Самоопредељења не оставља простор за оптимизам, истиче члан НИСМА.

Званичници Алијансе за ново Косово истакли су да су отворени за разговоре са Самоопредељењем, како би били део будуће владе.

Посланик АНК Ислам Пацоли изјавио је да су добродошли било какви разговори са Самоопредељењем након потврђивања избора.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти пред изборе 2017. правио је планове за предизборну коалицију са лидером АНК Беџетом Пацолијем, међутим, ни на прошлим, ни на овогодишњим изборима није било сарадње, подсећају у тексту.

Подели на: