Свака птица своју песму пева

Наступ у Коларцу чланова Културно уметничког друштва” Копаоник” из Лепосавића

Изузетно посећен концерт КУД ”Копаоник” из Лепосавића, уз поштовање мера заштите од корона вируса, представио је фолклорно културно наследје Косова, Метохије и Старе Србије, уз јасну поруку да се песма чува, јер сваки народ има своју песму, како што и свака птица своју песму пева. Тудје треба чути и поштовати, али свој језик и своју песму морамо чувати како би смо имали будућност, чуло се на овом наступу под називом ”Повратак ишодишту”.
Лепосавић, 18. Новембра – Чланови Културно уметничког друштва ”Копаоник” из Лепосавића имали су ових дана наступ у београдском Коларцу, а била је ово прилика да се презентује фолклор са простора Косова и Метохије и Старе Србије, уз подсећање на прве Немањиће и њихове задужбине дуж целе ове области. Генерације које су прошле кроз ово КУЂо имале су сталну мисију чувања народне традиције , обичаја и народне игре и песме. И тако је и данас, након више од две деценије постојања овог реномираног друштва.
У колоритним ношњама на сцени Коларца изведено је више кореографија, медју којима , Касапско оро, Девојачко коло , посвећено краљици Јелени Анжујској, Краљевско оро, игре из Призрена и многе друге, а чула се и песма уз гусле ” Где се дједе цар немање благо,, седам кула гроша и дуката…”
У изузетној сценографији програм су употпунили и глумци са Косова и Метохија, дочаравајући кроз казивања време Немањића, њихове градитељске и обновитељске подухвате.
Измедју осталог, глумац из Липљана измедју осталог казао је” када зидаш кућу, не зидаш је само за себе, већ за децу и унуке, а кад зидаш цркву, зидаш је цео народ, зато су Немањићи у славу Бога истинитога подигли цркве и задужбине за цео народ, а оне трају до дан данас, јер су стамене и од најтрврдјег камена и мермера.”
Пројекатом ,,Повратак ишодишту”, КУД ”Копаоник” на најбољи начин чува народно королошко и музичко наследје, које је уградјено у српско културно-уметничко стваралаштво. Зато и остаје, још једном потврдјена јасна порука, свака птица своју песму пева, па тако и ми чувамо своју песму, језик и писмо.
-Фолклорно стваралаштво , као посебан вид уметничког изражавања захтева упорност у раду и неограничену временску посвећеност. Стварање нових кореографија на изворним мелодијама поред осталог подразумева темељно познавање народног музичког стваралаштва сваког појединачног локалитета на Косову и Метохији. Посебна пажња посвећена је аутентичности народних мелодија и садржају текстова на основу чега су обликоване све ове кореографије, каже Дјордје Лакушић, уметнички директор и кореограф КУД ”Копаоник”, који руководи овим друштвом од његовог оснивања.
Наступ у Коларцу била је само још једна прилика да се прикаже све оно што се пажљиво припрема и ради свакога дана, а чланови овог КУД пронели су фолклор Косова и Метохије, у ношњама које сами израдјују у сопственој радионици, широм света. Ипак, они све најбоље кажу својим наступом, који је увек перфектан, достојанствен, буди велике емоције националног поноса и респекта према свему ономе што смо наследили и што се преноси са колена на колено.
Верица Вукојевић

Подели на: