среда, 04. августа 2021. | 10:10

Тачи данас у Хагу пред Специјализованим тужилаштвом

Председник Косова Хашим Тачи требало би данас у Хагу да буде саслушан у Специјализованом тужилаштву Косова, које је крајем јуна подигло оптужницу против њега због низа ратних злочина почињених на Косову.

 

Како је јавила приштинска телевизија Кљан Косова, Тачи је јуче “око 15 часова напустио аеродром у Тирани” како би стигао на “саслушање у Хаг, где ће га бранити британски адвокат Џефри Најс”.
Тањугу је у том тужилаштву раније речено да никада нису говорили о томе, нити ће давати изјаве тим поводом.
Тачи је у среду на свом Фејсбук налогу објавио да ће у Хагу разговарати са тужиоцима, након што је 24. јуна Специјализовано тужилаштво саопштило да је против њега поднело суду оптужницу за ратне злочине, као и против Кадрија Весељија и других особа.
С обизром на поступање овог тужилаштва, које никада није хтело да потврди или саопшти да ли некога позива и у ком својству – осумњичени или сведок, саопштење тужилаштва да је подигло оптужницу против Тачија, Весељија и других било је изненађење за свеопшту јавност.
Тужилац је указао да саопштење о оптужници даје због континуираних покушаја Хашима Тачија и Кадрија Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа, у жељи да она буду укинута како би избегли излазак пред лице правде.
Оптужница се сада налази код судије, задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању, саопштило је крајем јуна Специјализовано тужилаштво.
Према саопштењу тужиоца, Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за скоро 100 убистава.
Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници.
У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти објавио је извештај Савета Европе у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злоцине.
Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјалног суда у августу 2015. године.

Подели на: