среда, 22. септембра 2021. | 03:25

Тачи и друге вође ОВК остају у притвору због Харадинајевог саветника

Специјални суд је именовање бившег команданта ОВК Суљејмана Сељимија за владиног саветника искористио као доказ у додатку захтева за хапшење оптужених за ратне злочине Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, преноси Репортери.

 

Напори да се утиче на потенцијалне сведоке, укључујуц́и именоване чланове УЗП, такође укључују њихово запошљавање на владиним положајима”, наводи се у саопштењу Специјалног суда.

У истим документима, како се истиче, помиње се именовање Сељимија у фебруару 2019. године за политичког саветника бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Његово именовање уследило је само неколико дана након што је пуштен из затвора након што је одслужио пет година од седам година казне за злочине над српским цивилима током рата 1998-1999.

Сељими је проглашен кривим за мучење цивилног затвореника у импровизованом притворном центру ОВК у селу Ликовац у општини Србица.

Након бројних реакција, у то време, Сељими је разрешен дужности саветника.

Суд је и ангажман Ррустема Мустафе, као саветника председника, такође користио као доказ у додатку захтева да се у притвору држе оптужени за ратне злочине Хашим Тачи, Кадри Весели, Реџеп Селими и Јакуп Краснити.

„У истом временском оквиру, Рустем Мустафа је разговарао са Специјалним судом у јануару 2019. а 14. фебруара Тачи га је ангажовао за саветника са платом од 18.000 евра годишње“, наводи се у документу Специјалног суда.

Подели на: