среда, 04. августа 2021. | 10:46

Тачи: На крају овог путовања изаћи ћу чист као суза

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је одласком на испитивање у Хаг обавио своју грађанску и институционалну дужност, где је суочен са органима гоњења упознат са свим њиховим наводима и одговарао на њихова питања.

 

У потпуности поштујем процес расветљавања истине до самог краја и моје улоге у ослободилачкој борби за слободу и независност”, рекао је Тачи у јавном обраћању и навео да из етичких разлога и законских ограничења, не може да залази у конкретне детаље свог суочавања.

Захвалио се свима који су показали поштовање и свенародну солидарности, и замолио све “да Косово поставе изнад политичких и партијских разлика, изнад свакодневних љутњи и незадовољстава”.
“Косово је аманет од наших предака, он наших оснивача, палих бораца, од наших хероја од Хасана Приштине, Шоте и Азема, Адема Јашарија, Адема Демаћија и Ибрахима Ругове, до стотине и хиљада других који су анђели чувари ове земље. Косово је и визија. Оно је дуг који имамо према нашој деци и деци наше деце”, навео је Тачи.
Поручио је да је Косову данас “више него икад раније потребан цивилизован дијалог међу политичким снагама, о институционалној стабилности, добром управљању и грађанском и политичком јединству, посебно о дијалогу о коначном признању од стране Београда и читавог света”.
“Али, уједно треба да једногласно говоримо свету и да водимо дијалог са Србијом уз сјајно јединство које смо имали у Рамбујеу, Бечу и Бриселу”, реако је Тачи.
“Свакоме од вас желим да стегнем руку, да вас све загрлим и да вас уверим да ћу свим својим бићем, на крају овог путовања, које се наставља са вама и за вас, изаћи чист као суза”, поручио је Тачи.
Поновио је да “славну историју ослободилачке борбе и стварање независне, демократске и европске државе Косово, не може нико поново да пише”.
“Данас вам уверено кажем да овај процес не само да неће поново писати ову историју исписану крвљу и жртвом читавог народа у борби за слободу, већ насупрот, од овог процеса, који год да је његов ток и колико год да он траје, славна историја отпора, преживљавања и тријумфа над освајачем, који је желео да почисти албански народ на Косову са лица земље, потезима етничког фашизма, једном заувек постаће недодирљива”, рекао је Тачи.
Према Тачију овај процес је “још један у низу, током 21 године оптужби, измишљотина и фабрикација о Ослободилачкој војсци Косова и напорима косовског народа за слободу и државу”.
“Али, овај процес ће једном заувек запечатити историјску улогу ОВК-а, као незамењиву и неотуђиву улогу за стечену слободу, за све генерације које ће наследити Косово, као независну и демократску државу”, рекао је Тачи.
Према његовим речима, “неко намерава да промени историју”.
“То је историја пуна повреда изазваних оптужбама против мене и против наше заједничке борбе са САД, НАТО-ом, државама Европске уније и осталим државама пријатељима, за ослобођење косовског народа од ‘фашистичке диктатуре Слободана Милошевића и државе Србије'”, закључио је Тачи.

Подели на: