понедељак, 19. априла 2021. | 06:14

Тачи одликовао председника САД, позвао га да посети Приштину

Косовски председник Хашим Тачи, доделио је “Орден слободе” председнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу у знак захвалности за његов допринос “слободи Косова, јачању мира и стабилности у региону”, истовремено позвавши га да посети Косово у блиској будућности.

 

 

У писму америчком председнику Тачи је навео да “споразум о економској нормализацији Београда и Приштине не би био могућ без његовог снажног руковођења и улоге Сједињених Америчких Држава”.

“Овај споразум представља пробој од изузетне важности за окончање вековног сукоба између наших народа. После деценија блокада и стагнације у преговорима, захваљујуцћи вашем храбром вођству постигли смо овај историјски споразум. Народ на Косову остаје вечно захвалан Сједињеним Америчким Државама – нашем спаситељу који је био уз нас у нашим најмрачнијим данима а чини то и данас”, написао је Тачи.

Тачи је Трампу пружио уверавања “да Косово остаје посвецћено трајном миру и дугорочном просперитету на западном Балкану, да допринесе светском миру и сигурности, непоколебљиви у посвећености постизању споразума који решава сва отворена питања и доноси узајамно признање између Косова и Србије”.

“Ваша улога у овом процесу је витална. Косово је заиста благословено да ужива вашу непоколебљиву подршку у испуњавању својих тежњи. У име народа Косова имам задовољство да вас позовем да посетите Косово и будете уверени у напредак који сте омогућили. Била би ми велика част да вас поздравим и да вам представим људе највише на свету наклоњене Америци”, закључио је Тачи.

Подели на: