субота, 25. септембра 2021. | 10:41

Тачи: Постигнута сагласност да дијалог треба наставити

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је током састанка који је председник Француске Емануел Макрон одржао са њим и председником Србије Александром Вучићем, постигнута сагласност да дијалог треба наставити.

 

Хашим Тачи је  изјавио да је циљ састанка, који је Емануел Макрон одржао са њим и Александром Вучићем, био потврђивање потребе за наставком дијалога, обновом тог процеса и “евентуалном могућношћу постизања коначног споразума између две независне и суверене државе, уз потенцијалну могућност да Косово буде део Уједињених нација”.

Тачи је након састанка рекао да дијалог треба наставити, али без икаквих условљавања.

Упитан о ставу Макрона о том питању, Тачи је рекао да је француски председник одлучан да унапреди овај процес, као, како је рекао, “европску потребу и као европски услов и критеријум”.

Према његовим речима, односи Француске и Немачке, које су некада биле у жестоком сукобу и са великим бројем жртава, могле би бити пример за окончање конфликта у циљу мира, развоја и бољег живота.

На питање о његовој улози у будућем дијалогу, Тачи каже да “Косово треба да буде јединствено, уједињено, какво је увек и било наспрам Србије”.

Упитан да ли верује да ће нова приштинска влада укинуте таксе, Тачи каже се живот политичара у Приштини не своди на односе са Београдом, већ на изградњу и развој Косова.

“То је једно од питања, важно и неизбежно, али ми не можемо сву снагу да фокусирамо само на дијалог са Србијом”, рекао је Тачи и додао да би споразум са Београдом требало постићи што пре.

Подели на: