субота, 18. септембра 2021. | 21:39

Трендафилова: Правда ће бити задовољена

Екатерина Трендафилова, председница Специјализованих већа Косова (СВК) у Хагу, рекла је да ће се обезбедити да правда буде задовољена као и да ће рад СВК, одлуке и пресуде говорити сами за себе.

 

 

Специјализована већа функционишу без ичијег утицаја и уплитања, политичког или било каквог другог. Специјализована веће и њихове судије су независни, не поступају ни по чијим упутствима и руководе се само законом. Сва три руководиоца и све судије да ли су свечану изјаву да ће своју дужност обављати независно и непристрасно. Свако кршење те обавезе, мада не верујем да ће их бити, подлегаће релевантним дисциплинским механизмима”, рекла је Трендафилова у интервјуу за Политику.

Она напомиње да у Хагу “врло озбиљно приступају својој заклетви и као судије су решени да штите интегритет поступка и чувају своју независност и непристрасност”.

У притвору у Шевенингену су седморица команданата и ветерана тзв. ОВК, међу њима и Хашим Тачи.

“Постоје покушаји да се подрије легитимитет СВК, али они нису новост и сигурно ће их бити док год постоји овај суд. Нећемо се упуштати ни у какве политичке дебате, већ ћемо се бавити оним што је мандат СВК, а то је да обезбедимо да правда буде задовољена”, додала је она.

Председница СВК додаје да ће јавност, “укључујући српску, моћи сама да закључи да ли је СВК испунио улогу која му је поверена мандатом”.

“Верујем да ће рад СВК, одлуке, налози и пресуде, говорити сами за себе. С тим у вези, СВК настоји да обезбеди да јавност буде информисана тачно, благовремено и на транспарентан начин”, оценила је Трендафилова.

Упитана да прокоментарише да у јавности ипак преовлађује став да на рад суда утичу међународни интереси и налози, пре свега, САД, као и да су оптужнице део будућег компромиса у вези са српским признавање Косова и Метохијем, она је рекла:

“СВК је судска установа, нису политичка институција. Не поступамо ни по чијим упутствима. То је суд који је уснован у складу са споразумом који је ратификовала скупштина Косова и Метохије и усредсређен је искључиво на вођење безбедних, правичних, непрстрансних и независних судских поступака. Мандат СВК је да обезбеди да се одговорна лица приведу правди, да правда буде задовољена у складу са највишим стандарднима, након темељите анализе предочених доказа. Питање признавања КиМ и односа КиМ са Србијом, односно, САД, не спада у мандат СВК”.

Трендафилова каже да је безбедност жртава и сведока који ступају пред суд СВК је од највећег значаја.

“У том циљу, у СВК постоји специјализована служба чији је задатак пружање заштите и подршке жртвама и сведоцима, пре, током и после суђења. Ради њихове заштите, активности те службе су строго поверљиве. Судије могу у току суђења да наложе низ заштитних мера за сведоке, као што су брисање имена из списа, додела псеудонима, примена мере измене лика или гласа и издавање налога за сведочење на затвореној или полузатвореној седници. Свако ко верује да је претрпео телесну, душевну или материјалну штету као директну последицу неког од кривичних дела из оаптужнице може поднети пријаву за прзнавање статуса жртве која учествује у поступку”, рекла је председница СВК.

Подели на: