понедељак, 10. маја 2021. | 00:11

У част прецима и савезницима – војни спектакл и на небу и на земљи

Поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Батајници одржан је приказ “Слобода 2019”. Способност Војске Србије показало је више од 2.400 припадника ВС, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова.

 

Вежби је присуствовао државни врх, руски премијер Медведев, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и велики број грађана.

13.33 – Смотром пешадијских јединица и честитком председника Александра Вучића завршена војна вежба “Слобода 2019.”

13.27 – Моторизован подешалон са возилима БДРМ-2МС, опремљени модерним опто-електронским средствима са могућношћу ватреног дејства из покрета. Следио их је подешалон возила “лазар 3”, узданица српске наменске индустрије, који може да се превезе до десет војника.

13.23 – Авиона типа “орао” у блиској формацији припремају се за слетање.

Авиони типа “орао“ у блиској формацији припремају се за слетање

13.20 – Посетиоци могу да виде наступ ешалона ловачке-бомбардерске авијације Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране – налет школског авиона “супер галеб Г-4”, налет авиона типа “орао”.

13.15 – Пред публиком на батајничком аеродрому дефилују подешалони за противтерористичка дејства, војне полиције, а следе их војници на доборовољном одслужењу војног рока септембарске класе.

13.05 – Свечани дефиле пешадијског, ваздухопловног и моторизованог ешалона Војске Србије. У саставу моторизованог и пешадијског ешалона налази се део јединица Војске Србије опремљених по пројекту “1500+”.

13.01 – Приказ блиске ваздушне борбе у коме један “миг-29” имитира нападача, а други се брани.

12.59 – Група авиона типа “орао” симулира напад на објекат у бришућем лету. Инфрацрвеним мамцима авиони се штите од дејства ПВО.

12.56 – У операцији тргања и спасавања иза непријатељских линија учествују авиони “супергалеб Г-4” и једница које се налазе у хеликоптерима Х-145М кога штите хеликоптери Ми-17.

12.50 – Приказ противтерористичке акције са учешћем мигова-29 и оклопних возила “лазар 3” и “хамера” уз помоћ хеликоптерског десанта.

12.42 – Интонирање химне “Боже правде”.

12.39 – Фанфарама дочекан Дмитриј Медведев на Аеродрому “Пуковник – пилот Миленко Павловић”, чиме је званично почела вежба “Слобода 2019.”

Вучић: Србија ће наставити да штити своју слободарску традицију
Председник Александар Вучић је припадницима Војске Србије честитао Дан ослобођења Београда и захвалио им на свему што чине за своју земљу.

Такође, ослобођење је честитао и ратним ветеранима, укључујући и оне који су били у строју пре двадесет година.

Србија ће наставити да штити своју слободарску традицију, поручио је председник.

На аеродрому у Батајници одржава се приказ способности дела специјалних и јединица Копнене војске, наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по концепту “1500+” и донираним средствима из Руске Федерације.

Копнене јединице биће подржане јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Потом ће уследити дефиле пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона.

Грађани ће у летачком делу програма моћи да виде авионе “миг 29”, “орао” и “супергалеб”, хеликоптере Ми-8 и Ми-17, Х-145 М, “гама” и “газела”.Пешадијски ешелон чинио је 13 подешелона, међу којима ће били и подешелони кадета Војне академије, војника на добровољном служењу војног рока и војних ветерана.

Осам подешелона у саставу моторизованог ешелона, прсиутнима су се представили и модернизована оклопно-извиђачка возила БРДМ-2МС из донације Руске Федерације, као и борбена возила “лазар 3”, самоходне топ-хаубице “нора” и војно-полицијска борбена возила.

Приказана су и средства из развоја Одбрамбене индустрије Србије “милош”, “огањ модуларни”, “огањ дигитални”, артиљеријски системи “шумадија”, ПАСАРС, беспилотне летелице и друга средства.

Приказу способности у Батајници са српским државним врхом присуствовали су председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев, који је стигао у посету Србији, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и велики број грађана.

Подели на: