петак, 07. маја 2021. | 21:58

У Србији је потврђено још 260 случајева коронавируса, преминуло 5 пацијената

Према последњим подацима у Србији је потврђено 260 случајева коронавируса. Преминуло је пет пацијената. Захваљујући тренутној епидемиолошкој слици и подацима од претходних неколико дана, могуће је, кажу стручњаци, ублажити неке мере заштите од вируса.

 

Епидемиолог Предтраг Кон каже да отварање базена зависи од ситуације и да ако ситуација буде потпуно мирна, и то ће бити дозвољено без обзира што вирус може да тиња.

Поновио је да није исто путовати ван граница и у оквиру граница земље и додао да се он најсигурније осећа код куће у Србији.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је лек хлорокин мора да буде у апотекама за пацијенте који га користе у терапији реуматоидног артритиса.

Лончар је рекао да је дао налог да лека мора бити у апотекама најкасније данас или сутра.

Министар Златибор Лончар рекао је да су набављене стотине респиратора, и да је заштитне опреме било онолико колико се процењивано да треба.

“Набавком опреме смо избегли најгоре, никога нисмо пусти да ради без заштитне опреме и на тај начин заштитили смо здравствене раднике”, рекао је Лончар.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се јасно види да вирус попушта, али да ће се тестирање и даље повећавати. “Једно по једно ћемо тестирати и ослобађати обруч око вируса”, рекао је Кон.

Навео је да је за данас планирано да се из привремених болница отпусти око 300 људи.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је попуштање мера рационална одлука, која не укључује масовније окупљање.

“Ми морамо покренути живот “, рекао је доктор Кон и додао да је полицијски час нагло освестио људе да морамо поштовати мере.

У Србији је у последња 24 сата регистровано још 260 случајева коронавируса, укупно их је 6.890 заражених, саопштио је министар здравља Златибор Лончар.

У последњих 24 сата преминуло је још пет особа, укупно 130, тестиране су 3.543 особе, од којих је 260 било позитивно на Ковид 19.

Очекује се почетак конференције за медије на којој ће Кризни штаб објавити нове информације о епидемији коронавируса.
Раст броја излечених од ковида 19, као и пад пријема нових пацијената, разлог је за ублажавање мера – забрана кретања ће бити на снази од 18 часова, пензионери ће моћи у шетњу у трајању од 30 минута током полицијског часа, док ће почети са радом и пијаце на отвореном и занатске радње, као и грађевинци.

Такође, од данас новинари могу присуствовати редовним конференцијама за медије у Палати Србија сваког дана у 15 часова.

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да се крај епидемије коронавируса може очекивати од 10. до 12. недеље, као и да нам пре тога предстоји укидање ванредног стања. Имамо пред собом још одређене празнике и времена када се уобичајено окупљамо, реално је очекивати да се тек после тога потпуно укине ванредно стање, поручује Кон.

У Клиничком центру Србије отворена је нова лабораторија за тестирање узорака на коронавирус “Ватрено око”, која ће радити 2.000 тестова дневно.

Подели на: