субота, 23. октобра 2021. | 22:47

У српским срединама на КиМ нема оболелих од коронавируса

 Према подацима косовског института за јавно здравље на Косову и Метохији је заражено 13 особа коранавирусом. На северу Косова и Метохије и српским срединама јужно од Ибра за сада нема оболелих. Влада Републике Србије донела је одлуку, имајући у виду специфичну ситуацију на Косову и Метохији, да почевши од 16. марта у српским срединама на Косову и Метохији, односно у мрежи образовних установа Републике Србије на КиМ, буде обустављена настава

 

На северу Косова и Метохије и у српским срединама за сада нема евидентираних оболелих од коронавируса, потврдила је за наш лист у недељу др Даница Радомировић, помоћница директора Болнице и начелница инфективног одељења Здравственог центра у Косовској Митровици. – Ми тренутно на одељењу, за сада, немамо ниједан случај сумњив на коронавирус. Са територије Северне Митровице и северног Косова и Метохије су тестиране три особе на коронавирус. Стигло нам је из Института за вирусологију Торлак у Београду да су све три особе негативне. Радило се о особама које су претходно путовале у заражена подручја са коронавирусом, конкретно у подручје Швајцарске и подручје Италије – каже др Радомировић. У случају да се појаве оболели од коронавируса, каже, да су у Здравственом центру у Косовској Митровици спремни.

– Спремни смо у смислу одговарајуће заштитне опреме, појачане су мере хигијене, мере личне заштите особља и пацијената. Имамо посебне изолационе јединице на инфективном одељењу, а ако дође до појачаног броја случајева, свакако, и у оквиру Болнице ћемо се организовати. Имамо спреман план за евентуално такве ситуације, тако да је за сада све мирно и под контролом – наглашава др Радомировић. На наше питање како треба да се понашају они који сумњају да су заражени коронавирусом каже да, ако постоје неке блаже форме у смислу повишене температуре, кашља и слично, прво се обавља консултација са епидемиологом и то у случају да особа долази из неког угроженог подручја.

– У сваком другом случају надлежна је пре свега примарна здравствена заштита, а тек онда ако се сматра да је у питању нешто озбиљније, свакако ће колима хитне помоћи, уз обезбеђене мере опреза и заштитне мере, таква особа бити спроведена до инфективног одељења – објашњава др Радомировић. Грађанима у овој ситуацији саветује, пре свега, појачану хигијену.

– Такође, што мање окупљања, јер смо видели да се вирус преноси врло брзо, тако да контакт међу људима буде што мањи. Мере опреза треба појачати и јесу појачане и мислим да баш због тога што се вирус шири овом брзином, сви морамо бити опрезни, не свакако у паници али опрез је оправдан – каже за „Јединство” др Даница Радомировић. Здравствени центар у Косовској Митровици у суботу је посетио заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић. Са руководством ове установе разговарао је о новонасталој ситуацији у вези са коронавирусом која потреса цео свет. – Један од главних задатака Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију овде на територији наше јужне покрајине јесте и брига о институцијама које функционишу у систему Републике Србије. Један од највећих подсистема ту је здравствени систем и наше здравствене институције овде на Косову у Метохији – рекао је Јовић.

ФОРМИРАНИ ТИМОВИ

– Сада у ситуацији када се суочавамо са изазовом који је изазаов за читаво човечанство, не само за нас и који је невоља која сасвим сигурно ни нас неће заобићи, мислим да је приоритетно да наше институције делују на координиран начин, да се све институције подржавају међусобно у свом функционисању као и да грађани буду дисциплиновани и да слушају инструкције Владе Републике Србије и здравстевних институција, јер све мере које предлажемо и спроводимо ових дана су мере које струка предлаже – рекао је Јовић. Истакао је да је задатак политичких институција да покушају да у датим околностима који на КиМ нису лаки и што се тиче снабдевања здравстевних установа и услова у којима раде, да покушамо и у таквим условима да обезбедимо најбоље могуће функционисање наших институција како би грађани добили адекватну услугу. Директор Здравственог центра Косовска Митровица Милан Ивановић рекао је да је ситуација стабилна и да није потврђен ниједан случај обољења од коронавируса.

– Ми смо у складу са упутствима Министарства здравља, Републичког фонда, Института за јавно здравље у целини предузели потребне мере у превенцији ширења овог обољења. Формирали смо тимове, мобилисали све здравствене раднике, организовали смо се на начин на који је то наложено и сматрам да грађани могу да буду мирни, да имамо услова, опреме, и капацитета да пружимо потребну здравствену заштиту свима којима она буде потребна – рекао је Ивановић. Истог дана Јовић је посетио и Клиничко-болнички центар Приштина-Грачаница. Он је са директором ове здравствене институције др Братиславом Лазићем разговарао о опремљености и техничким капацитетима, али и изазовима са којима би се здравствени систем у покрајини могао суочити услед пандемије коронавируса.

– Институције на КиМ годинама раде у отежаним околностима када је реч о снабдевању лековима и неопходном опремом, зато је у датим околностима за њих додатни изазов и задатак да пруже максималан квалитет услуга нашим грађанима – рекао је Јовић у Грачаници и додао да је управо то и разлог његове посете јер, како је рекао, они су ти који предлажу мере, а представници власти су ти који ће покушати да у највећој могућој мери изађу у сусрет њиховим захтевима на корист грађана. Директор КБЦ Приштина – Грачаница др Братислав Лазић поручује да су се као и све остале здравствене институције у систему Републике Србије на Косову и Метохији, правовремено организовали у складу са препорукама добијеним од Министарства здравља Србије. – Мере се састоје у томе да су формирани мобилни тимови који ће на терену, у случају да дође до појаве инфекције коронавирусом, вршити прегледе пацијената и тријажу у складу са принципима који се примењују у ситуацијама епидемије и пандемије. Опремили смо задовољавајући број изолационих јединица у којима би случајеви који су тежи могли бити смештени и где ће се примењивати њихово лечење – рекао је др Лазић Србије на Косову и Метохији бити отворене за све пацијенте, без обзира за националност, ако се за нечим таквим појави потреба и поручио је да је ово време да покажемо солидарност, слогу и да пружимо једни другима подршку, охрабрење и помоћ, као што каже пословица: „Нема зиме која неће проћи, нема пролећа које неће доћи”. – Уверен сам у то да ћемо из овога изаћи снажно и одговорно, на најбољи могући начин чувајући једни друге – истакао је Ђурић. Одлагање наставе у основним и средњим школама на Косову због сузбијања ширења коронавируса, односи се и на 10 факултета Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици.

– После деканског колегијума договорили смо се о мерама које ћемо предузети поводом одлуке да се на територији Косова и Метохије одложи настава у школама. То ће важити и за факултете, јер не можемо да исконтролишемо ситуацију везано за целу територију – изјавио је ректор Приштинског универзитета проф. др Здравко Витошевић. Додао је да се ради само о померању наставе, односно предавања и испита за две недеље. Већ у суботу на Косову и Метохији су затворени и сви угоститељски објекти. Наредба не важи за продавнице, пекаре, апотеке. Такође, прекидају се и сви сви културни и спортски догађаји. Косовска полиција у пратњи радника општинске инспекције је уручила листу упозорења власницима угоститељских објеката на северу КиМ у складу са препорукама косовске владе у циљу превентивног деловања у сузбијању коронавируса. То подразумева и затварање свих објеката где је могуће окупљање већег броја људи, каже Бесим Хоти, заменик директора полиције за регион север. Истакао је да су власници локала спремни на сарадњу и да није било већих проблема у примени одлуке, те додао да очекује и од самих грађана да у циљу спречавања ширења вируса не бораве на местима где се окупља већи број људи. Хоти је потврдио да су за спровођење одлука Владе Косова у циљу сузбијања коронавируса, добили подршку и свих градоначелника на северу.

ПАНИКА МЕЂУ ДЕЛОМ СТАНОВНИШТВА

Такође, на свим административним прелазима са КиМ од суботе 14. марта почеле су примене мера које су донеле привремене институције у Приштини. На прелазима могу ући само грађани који поседују косовска документа и српским личним картама у којима стоји и адреса са Косова и Метохије, али су обавезни да пре уласка прођу здравствену контролу. После уобичајене контроле докумената, косовска погранична полиција путнике који имају документа са пребивалиштем на Косову и Метохији упућују на контролу телесне температуре а они који живе у централној Србији враћају се назад. И локалне самоуправе у српским срединама на КиМ предузеле су, такође, превентивне мере у циљу спречавања и заштите од коронавируса (Ковиђ19). По налогу Одељења за здравство у Грачаници почела је дезинфекција здравствених установа примарног и секундарног нивоа здравствене заштите на територији локалне самоуправе. Наредних дана ће бити дезинфиковане и све образовно-васпитне установе, као и све друге јавне установе и административни објекти у општини Грачаница. Из Одељења за здравство упућен је апел грађанима да буду опрезни и да појачају личну хигијену односно да се придржавају општих правила о хигијени руку и хране. Српске здравствене установе у централном делу Косова и Метохије спремне су за изазове и ситуација се прати из часа у час. У грачаничком Дому здравља кажу да је један број пацијената протеклих 15 дана долазио на прегледе и да се радило о сезонском грипу, односно није било места за панику, јер то је уобичајено за ово доба године. Док из здравствених институција стижу умирујуће вести, међу народом је сваким даном све приметнија паника. Прекид наставе у школама, затварање администартивних прелаза за све грађане који нису са КиМ, појава првих оболелих од коронавируса на Косову, код многих је изазвала страх. Позиви да нема разлога да се праве залихе хране нису уродили плодом и сваким даном све је већа потражња за брашном и другим основним животним намирницама. Занимљиво је да у српским срединама тргују и Албанци из Приштине и околине. Продавци кажу да је најтраженије уље, брашно, шећер, средства за хигијену, со, квасац, али и да поред велике потражње одређених намирница, свега има довољно осим брашна. У апотекама – у Грачаници раде три приватне – је протеклих дана најтраженији био алкохол, средства за дезинфекцију руку, али и маске, којих нема довољно. – Нема брашна ни за лек. Чуо сам да у околним млиновима дају само по један џак по породици, и да су се у једном млину близу Липљана потукли Албанци, па је полиција морала да интервенише. Испред млинова су редови од по километар, испред већих маркета исто, тако да по Грачаници тргујем и има свега што ми је требало. У апотеци сам нашао алкохол, али чуо сам од радника да нема маски и антисептика за руке – рекао нам је Ратко Станојевић, који попут многих других купаца каже да је изашао у редовну куповину и да не прави залихе, али да ширење таквих вести код људи изазива панику. У Косовској Митровици и уопште на северу КиМ ситуација са снабдевањем основним животним намирницама је боља. Приметна је повећана потражња али готово свега има у сваком тренутку. Чини се да је већа паника међу албанским становништвом које у већем броју долази у продавнице у северном делу Косовске Митровице где купују пре свега брашно у великим количинама. Слична је ситуација и у апотекама. Због претеране и неоправдано велике потражње маске се не могу наћи као ни средства за дезинфекцију а понестаје и витамина Ц у таблетама. Извештачи „Јединства”

Подели на: