У ШТПРЦУ СЕ ПРИВОДЕ КРАЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ СТАНОВА ЗА РАСЕЉЕНА ЛИЦА И СОЦИЈЛАНО УГРОЖЕНЕ

 Надају се скором пресељењу Изградњу 110 станова ( 86 за расељене и 24 за социјално угрожене) финансирали су  Министарство за заједнице и повратак и Европска унија.

 

Надлежни наговештавају затварање колективних центара у Штрпцу до краја године У Штрпцу се ових дана приводе крају радови на завршетку пет нових зграда са укупно 110 станова намењених за породице смештене у пет колективних центара на територији ове општине, као и социјално угрожене породице. Недавно су локацију (близу цркве Светог Стефана) у насељу Брезовица, где се поменуте зграде граде, обишли представници Министарства за заједнице и повратак, локалне самоуправе Штрпца и  Данског савета за избеглице коме је поверена реализација овог пројекта. Како је том приликом рекао министар Министарства за заједнице и повратак Далибор Јевтић, затварање колективних центара у Штрпцу у којима се већ 20 година налазе интерно расељена лица, требало би дa се догоди до краја ове године. Он је прецизирао и то да ће од 110 нових станова, 86 бити додељено породицама које су биле смештене у колеткивним центрима, а 24 ће бити додељено социјално угроженим породицама са територије општине Штрпце. Како је рекао, сви станови биће комплетно опремљени и да се технички пријем ових станова очекује до краја године. Изградњу станова финансирали су Министарство за заједнице и повратак и Европска унија. Тим поводом посетили смо „Лахор“ (некадашњи хотел) у Штрпцу, један од пет колективних центара у овој општини у коме бораве интерно расељена лица, с циљем да сазнамо шта за њих значи најава завршетка поменутих станова и усељење у њих. – Шта да вам кажем, него да сам срећан. Једва чекам да се уселим у стан. Дојадио ми живот у колективном центру и живот расељеног лица. Надам се да ће обећање бити испуњено и да ћемо сви ми који живимо у колективним центрима да се уселимо у те станове најкасније почетком наредне године, то јест за неколико месеци – рекао нам је  Златко Трајковић из Урошевца, града који је морао да напусти пре око две деценије попут бројних својих сународника. Пресељењу из колективног центра у новосаграђени стан радује се и 80-годишња Добрила Живковић, која  је пред насиљем морала да напусти Метохију где је живела до пре око две деценије.

– Не дао Бог никоме да доживи оно што смо ми доживели, да остави своју кућу  и своје имање и да живи живот расељеног лица, ни један дан, а камоли двадесет година – каже Добрила. Њена мука је у скромном избегличком собичку колективног центра „Лахор“ тим већа јер јој је супруг Војислав шлогиран већ 18 година. – Он је болестан и ја сам болесна, али немамо где. Морали смо овде да боравимо, јер нам је имовина уништена. Овде у колективном центру, живот није био лак. Много пута нисмо имали струју, поред осталог, смрзавали смо се. Имамо заједничка купатила. Кувамо и спремамо храну на решоима. У собицама човек скоро да нема где да се окрене. Тамо у стану ћемо имати своја купатила, да се окупамо барем  к‘о људи. Надам  се да ћемо тамо да се уселимо за неколико месеци и да неће да одложе пресељење – рече нам Добрила. Радост најаве скорашњег завршетка нових станова и пресељењу из колективног центра у те станове,  радују се и други станари смештени у „Лахору“. Међу њима је и Примислав Недељковић, који са супругом, такође, око две деценије живи у скромном избегличком собичку.

– Кад смо дошли овде троје наше деце је било мало. Одрасли су у колективном центру. Срећни смо да ћемо ускоро моћи да живимо поново под својим кровом, овде на Косову и Метохији – истиче Примислав. Сви они којима су нови станови намењени, надају се да неће доћи до одлагања пресељења у њих и да ће се то заиста и десити како надлежни наговештавају за неколико месеци. Подсетимо на чињеницу да су на територији општине Штрпце сеграђени и нови станови у насељу Драјковце, као и више станова у неколико стамбених зграда на улазу у насеље Штрпце, али да они још увек нису усељени иако је од њиховог завршетка прошло неколико година. Покушаји да сазнамо од надлежних зашто је то тако и зашто ти станови „зврје“ празни, нису уродили плодом. Да ли ће нови станови у насељу Брезовица бити и усељени након завршетка како је наговештено и да неће доживети судбину станова у Драјковцу и у насељу станова на улазу у Штрпце, остаје да се види? С.Ивковић

Подели на: