понедељак, 21. јуна 2021. | 00:12

У току преиспитивање оптужница против ОВК

Специјализована већа Косова, позната у јавности као суд за ратне злочине ОВК нису данас ни потврдила, ни демантовала наводе медија у Приштини да су поднете – подигнуте најмање једна до две оптужнице.

 

На питање Т а н ј у г а да ли су и колико оптужница добили, у Специјализованим већина одговарају да су такве информације поверљиве све до тренутка потврђивања оптужнице.

Истовремено подсећају да су још у фебруару именоване судије које ће одлучивати о потврђивању поднетих оптужница.

“У складу са Законом и Правилником о распоређивању судија Специјализованих већа са листе међународних судија, председница је у фебруару одредила судију за претходни поступак који ће испитати оптужнице поднете од стране специјализованог тужиоца. Садржај оптужница остаје поверљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак”, наводе за Тањуг у Специјализованим већима.

Додају да током фазе потврђивања оптужнице, одређени судија за претходни поступак прегледа доказни материјал приложен уз оптужницу да би одлучио да ли “у вези са осумњиченим постоји добро утемељена сумња”.

Наглашавају да је у овом тренутку непотврђена оптужница строго поверљива, као и да Судија за претходни поступак има рок од шест месеци да доносе одлуку да ли ће оптужницу да потврди или одбаци.

Уколико судија за претходни поступак потврди оптужницу у целости или делимично, статус осумњиченог се мења и он постаје оптужено лице, а оптужница се обелодањује јавности.

Подели на: