субота, 27. новембра 2021. | 13:08

“Важно да ОЕБС сачува неутралан приступ о Космету”

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних и европских послова Словачке Републике и председавајућим ОЕБС-а Мирославом Лајчаком са којим је разговарао о односима двеју земаља, ситуацији на Косову и Метохији, регионалним питањима и европском путу Србије.

 

Председник Александар Вучић је истакао да је прошлонедељна посета словачког премијера Србији јасан знак да су обе земље опредељене за даље јачање билатералне сарадње на свим пољима.

Нагласио је да је за Србију важно да ОЕБС сачува свеобухватан статусно неутралан приступ у погледу Косова и Метохије, посебно у раду ове Мисије на терену, и изразио изразио велику забринутост због дешавања на северу Покрајине.

“Упад тзв. косовских специјалних јединица на север Косова и Метохије, као и употреба силе према српском становништву, говоре да се остварило управо оно чега смо се прибојавали и на шта смо у више наврата упозоравали, а то је да ће Приштина наставити са једностраним и провокативним актима, чиме ризикује да даље погорша безбедносну ситуацију у Покрајини. Овакви инциденти нас још више удаљавају од суштине дијалога”, истакао је председник Вучић.

Истакао је да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води под окриљем Европске уније, у циљу постизања компромисног решења, које ће бити прихватљиво за обе стране, али је неопходно да приштинска страна повуче антицивилизацијске таксе на српску робу.

“Западни Балкан је у фокусу словачког председавања ОЕБС-ом и ми са великом пажњом пратимо ситуацију на Косову и Метохији”, нагласио је словачки министар и председавајући ОЕБС-а Мирослав Лајчак.

Изразио је захвалност што Словачка, упркос бројним притисцима, истрајава у свом принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова.

Подели на: